Abone Ol

Çin'de COVİD 19 dosyaları silindi Virüsle ilgili neyi gizliyorlar?

Çin COVID-19 salgınının kökenleri üzerine yapılan araştırmaları sansürledi.

Çin'de COVİD 19 dosyaları silindi Virüsle ilgili neyi gizliyorlar?

Medyafaresi.com/Nilüfer Şensöz/Roma

Çin'in COVID-19 salgınının kökenleri üzerine yapılan araştırmaları sansürlediği ve ülkenin iki üniversitesindeki sitesindeki akademik yayınların silindiği uyarısında bulunuluyor.

The Guardian gazetesinde, Fudan Üniversitesi ve Çin Yerbilimleri Üniversitesi'nin (Wuhan) web sitelerindeki gönderilerin çevrimiçi önbelleklerden silindiğine dikkat çekiliyor.

Wuhan üniversitesi, Çin'in bilim ve teknoloji bakanlığının yayınlanmadan önce onaylaması gereken akademik araştırmalarla ilgili yayınları yayınlamış ve daha sonra silmişti.

Benzer görünen sansür, 9 Nisan'da Şangay'daki Fudan Üniversitesi'nde bilgi bilimi ve teknolojisi okulu tarafından yayınlanan silinen yazılar şeklinde ortaya çıktı.

Dünyaca ünlü Newsweek dergisine göre, bilim adamlarının çalışmalarının yayınlanmadan önce Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanması gerekiyor.

New York Times gazetesi de  Çinli vatandaşların koronavirüs araştırmalarının sansürlendiğini ve internetten çıkarıldığını belirten videoları paylaştı.

Wuhan'daki yerel Çinli yetkililerin, ilk salgın hakkında bilgileri açıkladığı gerekçesiyle doktor Li Wenliang'ı gözaltına aldığı biliniyor. Wenliang daha sonra COVID-19'dan ölmüştü.

VİRÜS YENİDEN ÇİN'DE

Bu arada Çin anakarasındaki yeni vakaların sayısı 100'ü geçerek tekrar arttı. Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkenin 108 yeni teyit edilmiş vakası olduğunu ve 98'inin yurtdışından gelen yolculara atfedildiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'na göre Singapur 12 Nisan günü öğlen 233 yeni vaka bildirdi..