Abone Ol

Çin'de 90 Milyon Kişi Kovid-19’a Yakalandı

Çin’in en kalabalık üçüncü eyaleti Henan’da yaşayanların yüzde 90’ının Kovid-19 yakalandığını duyurdu.

Çin'de 90 Milyon Kişi Kovid-19’a Yakalandı

Yerel sağlık yetkilisi Kan Quancheng, gerçekleştirdiği basın toplantısında 88 milyon 500 bin kişinin Kovid-19 olduğunu söyledi.

Çin’in Aralık ayında "Sıfır Kovid-19" politikasına son vermesinden beri ülkede enfeksiyon oranlarında görülmemiş bir artış yaşanıyor.

"Sıfır Kovid-19" politikası, ülkede kapanmalara, karantinalara ve kitlesel Kovid-19 testlerine karşı gösterilerinden sonra esnetildi.

Kan Quancheng, enfeksiyonların ne zaman gerçekleştiğine dair bir takvimden bahsetmedi "Sıfır Kovid-19" politikası vaka sayısını en alt seviyede tuttuğu için, Henan’daki vakaların çok büyük kısmı büyük ihtimalle son birkaç haftaya ait.

Kan, Henan bölgesindeki klinik ziyaretlerinin 19 Aralık’ta zirve yaptığını ve o günden sonra azalma eğilimi gösterdiğini belirtti.

Henan’daki vaka sayıları, merkezi hükümetin verileriyle büyük bir tezat oluşturuyor.

Resmi verilere göre 1,4 milyar nüfuslu Çin'de neden olduğu Kovid-19 hastalığı sonucu sadece 30 kişi yaşamını yitirdi.

Pazar günü ülkede üç kişinin Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

"Kovid-19 ölümü" tanımının daraltılması ve testlerin artık zorunlu olmaması nedeniyle, resmi veriler salgının boyutunu tam anlamıyla yansıtmıyor.

Diğer yerel ve bölgesel yetkililer de, merkezi hükümetten çok farklı veriler açıklamıştı.

24 Aralık’ta liman kenti Qingdao’daki üst düzey bir sağlık yetkilisi, her gün yarım milyon kişinin enfekte olduğunu söylemişti. Bu veriler daha sonra hızla haber bültenlerinden kaldırıldı.

Çinli yetkililer, yüksek fiyat verilmesi nedeniyle Pfizer’ın antiviral Kovid-19 ilacı Paxlovid’i temel sağlık sigortası kapsamına almayacaklarını duyurdu.

Vaka sayılarının artması üzerine ilaca talep büyük oranda yükselirken, Pfizer yeterli miktarda ilacın karşılanması için Çinli yetkililerle çalıştıklarını belirtti.

Çin Pazar günü, yabancı ülkelerden gelenlere karantina zorunluluğunu kaldırmış ve Hong Kong sınırını açmıştı.

Ülkenin yeni yılı kutlayacağı önümüzdeki günlerde, yakınlarını görmek için kırsal kesimlere gidenlerin sayılarının artmasıyla vaka sayıları daha çok artması bekleniyor. Yetkililer bu süreçte 2 milyar seyahat yapılmasını tahmin ediyor.