Abone Ol

Cilt kanserinin 5 belirtisi: Deri kanseri neden olur? Melanom belirtileri, benler, cilt lekeleri..

İngiltere'de kanser araştırmalarını yürüten dünyaca ünlü Cancer Research UK, cilt kanseri vakalarının sayısının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı konusunda uyardı; bu yıl 20.000'den fazla kişiye teşhis konulacak ve insanlardan semptomlara bakmaları istenecek.

Cilt kanserinin 5 belirtisi: Deri kanseri neden olur? Melanom belirtileri, benler, cilt lekeleri..

Melanom cilt kanseri vakaları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve bu yıl Birleşik Krallık'ta 20.000'den fazla kişiye teşhis konacak.

The Mirror'da yer alan habere göre, Cancer Research UK, melanom oranlarının on yılda neredeyse üçte bir oranında arttığını, 2007-09 ile 2017-19 arasında 100.000 kişi başına 21'den 28'e çıktığını söylüyor. 80 yaş üstü kişilerde ise yüzde 57'lik bir artış yaşandı. 25-49 yaş arası kişilerde ise %7'lik bir artış yaşandı.

Cancer Research UK, her yıl yaklaşık 17.000 melanom vakasının önlenebilir olduğunu ve neredeyse 10 vakadan dokuzunun, cilt hücrelerindeki DNA'ya zarar verebilecek ve cilt kanserine neden olabilecek çok fazla ultraviyole (UV) radyasyonundan kaynaklandığını söyledi.

Cancer Research UK'nin genel müdürü Michelle Mitchell şunları söyledi:

"Melanom da dahil olmak üzere kanserlerden hayatta kalma oranı iyileşmeye devam ediyor, bu da araştırmaların mümkün kıldığı önemli ilerlemeyi gösteriyor. İnsanların ilk etapta hastalığa yakalanma risklerini azaltmaya çalışmaları hayati önem taşıyor.

"Cildinizde olağandışı bir değişiklik fark ederseniz (yeni veya değişen bir ben, iyileşmeyen bir yara veya cildinizin sıra dışı görünen bir bölgesi gibi) güneşe karşı dikkatli olun ve doktorunuza başvurun. Kanseri erken tespit etmek büyük fark yaratabilir."

Semptomlar çeşitli olabilir, bu da vücudunuzdaki değişikliklere karşı dikkatli olmanızı çok önemli kılar. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıda bulabilirsiniz.

yaralar

Dört hafta sonra bile iyileşmeyen bir yara veya cilt bölgesi fark ederseniz, bunu dikkate almanın ve tavsiye için doktorunuza başvurmanın zamanı gelmiştir. İnsanlar ayrıca cildinizdeki olağandışı görünümlere de dikkat etmelidir; örneğin cildinizde diğerlerinden farklı görünen lekeler veya lekeler. Renk, boyut veya şekil değişiklikleri endişe kaynağı olabilir.

İnsanlar ayrıca kalıcı semptomlara ve bunlara dikkat etmeli.

Kaşıntı, kanama, kabuklanma veya kabuklanma gibi bir nokta sizi rahatsız etmeye başlarsa ve bu belirtiler dört haftadan uzun süre devam ederse, kontrol ettirmek en iyisidir.

Bazı değişiklikler küçük gibi görünse de, cilt kanserinin diğer beş önemli erken belirtisi hızlı müdahale gerektirir. Özellikle dört haftadan uzun sürerse, iyileşmeyen herhangi bir yara veya cilt lekesine dikkat edin. Şeffaf, parlak veya pembe görünebilir, kenarları yükseltilmiş olabilir ve muhtemelen yumuşak veya pürüzlü görünebilir.

İnatçı Ülserler

Cildinizde bir bölgenin ülsere dönüştüğünü fark ederseniz ve açık bir neden olmadan dört haftadan uzun süre orada kalırsanız, kontrol ettirmenin zamanı gelmiştir.

Şüpheli Topaklar

Parlak, pembe veya kırmızı görünen küçük, yavaş büyüyen topaklar bile göz ardı edilmemelidir.

Kırmızı yamalar

Cildinizdeki kırmızı lekeler, özellikle de kaşıntılıysa önlem almayı ve doktora başvurmayı gerektirir. Zararsız olabilseler de, güvende olmak ve onları muayene ettirmek daha iyidir.

Benlerde veya Çillerde Değişiklikler

Benlerin veya çillerin görünümündeki boyut, şekil veya renk değişiklikleri gibi herhangi bir değişiklik, acil tıbbi müdahale gerektiren bir tür cilt kanseri olan melanomun işareti olabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer belirtiler arasında şişmiş ve ağrılı, kanamalı, kaşıntılı ve huysuz benler yer alır.