Abone Ol

CIA ve Rus istihbaratı SVR Direktörleri Ankara'da Gizlice Buluştu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'un Rus mevkidaşı Sergey Narişkin ile Ankara’da buluştu.

CIA ve Rus istihbaratı SVR Direktörleri Ankara'da Gizlice Buluştu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'un Rus mevkidaşı Sergey Narişkin ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmede nükleer silah kullanımının sonuçları konusunda uyarıda bulunduğu ve Rusya'da tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının durumunu gündeme getirdiği belirtildi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, iki istihbarat şefinin Ankara'da görüştüğünü pazartesi akşamı doğrulamış ancak detay paylaşmayı reddetmişti. 

Reuters'a açıklamalarda bulunan bir Beyaz Saray yetkilisi, "Burns herhangi bir konu için müzakereler yapmadı. O Ukrayna'da savaşın sonlanması için bir anlaşma yapılmasını konuşmadı" dedi.

"Burns, Rusya'nın nükleer silah kullanmasının oluşturacağı sonuçları ve gerilimin yükselmesinin stratejik istikrara zarar verme riskini anlattı" diyen kaynak, Rusya'da "adil olmayan şekilde" tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının da durumunun gündeme getirilmesinin beklendiğini aktardı.

Geçmişte Washington'ın Moskova büyükelçisi olarak da görev yapan Burns, 2021'in sonunda ABD Başkanı Joe Biden tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya saldırmama konusunda uyarmak için Rusya'ya gönderilmişti. 

Bu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana ABD-Rusya arasında gerçekleştirilen en yüksek profilli yüz yüze görüşmeydi

ABD; Burns ve Narişkin arasındaki görüşme konusunda Ukrayna'nın önceden de bilgilendirildiğini açıkladı: "Temel prensipten uzaklaşmıyoruz; Ukrayna olmadan Ukrayna ile ilgili hiçbir şey yapılmayacak."