Abone Ol

CİA Danışmanı Barkey Aslı Aydıntaşbaş'ı Korumak İçin Adını Açıklamadığını Söyledi

Eski CIA Danışmanı Henri Barkey, gazeteci Aslı Aydıntaşbaş'ın 'kötü niyetli bir operasyonla karşı karşıya kaldığını' söylemesi üzerine yeni bir açıklama yaptı.

CİA Danışmanı Barkey Aslı Aydıntaşbaş'ı Korumak İçin Adını Açıklamadığını Söyledi

Eski CIA (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı) Danışmanı Henri Barkey, 'iş insanı Osman Kavala'yla yemekte bir araya geldikleri' iddiası ve 'darbe planlamakla' suçlanması hakkında yazılı bir açıklama yapmış; 18 Temmuz 2016'da yemek yediği kişinin Kavala değil, gazeteci Aslı Aydıntaşbaş olduğunu söylemişti.

Aydıntaşbaş ise 'kötü niyetli bir operasyonla karşı karşıya olduğunu' ileri sürmüş; "Yıllardır tüm ısrarlara rağmen bir açıklama yapmayan, kendisiyle ilgili şaiyaları gidermek için talep edilen bilgi paylaşımına yanaşmayan bir şahıs, esrarengiz bir zamanlamayla yeni bir polemik başlatmıştır" gibi ifadeler kullanmıştı. 'Kavala'nın bilgisi dahilinde sessiz kaldığını' da sözlerine eklemişti.

 

'O GECE ASLI HANIM'LA YEMEK YEDİM, DOĞRU OLAN DA BU'
Bunun üzerine Henri Barkey'den Aydıntaşbaş'a yanıt geldi.

Halk TV'ye yaptığı açıklamada "Aslı Hanım onun hakkında kötü niyetli bir operasyonla karşı karşıya olduğunu iddia ediyor. Ben o gece Aslı Hanım'la yemek yedim, doğru olan da bu. Ertesi gün de Amerika’ya döndüğümde bunu kimseden saklamadım, saklamak için sebep de yoktu. Washington’daki tanıdıklarımın hepsi bundan haberdardı" diyen Barkey, şöyle devam etti:

'İDDİANAMEDE ADI YOKTU, BAŞINA BELA GELMESİN DİYE İSMİNİ MAKALEMDE KULLANMADIM'
AKP medyası 2018’de daha sonra 2020 Ekim iddianamesinde var olacak ayrıntıları yaymaya başladılar. Türkiye’den kimse beni arayıp sormadı, ne o akşamın ayrıntılarını ne de Osman Bey ve benim hakkımda uydurulan masalları. O iddianame çıktığında da Aslı Hanım’ın adını görmeyince onun başına bela gelmesin diye onun ismini Atlantic mecmuası için yazdığım makalede kullanmadım. Şimdi benim onu ifşa ettiğimi ima ediyor. 

'ONUN İSMİ İNTERNETTE BAŞKALARI TARAFINDAN ORTAYA ATILDI'
Halbuki onun ismi internette başkaları tarafından ortaya atıldı. Bana da ilk sorulduğunda, ben o kişilerin kendilerini deklare etmelerini önerdim, kendim de yapmamak istediğimi söyledim. Aslı Hanım'ın o geceyle hiçbir ilişkisinin olmadığını söylemeye başlamasıyla, benim her yerden, her köşeden açıklama yapmam istendi. Onun için bugün bu açıklamayı yaptım.”

 

NE OLMUŞTU?
Eski CIA Danışmanı Henri Barkey, Gezi Parkı davası kapsamında yargılanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala hakkında, Gerçek Gündem'den Sami Menteş'e açıklamalarda bulunmuştu.

Henri Barkey, Gerçek Gündem’e konuştu: O yemekte Kavala’yla değil tanınmış bir Türk gazeteciyle birlikteydik

Osman Kavala hakkındaki casusluk suçlamasına delil olarak "kendisiyle yemek yediği" iddiasının gösterildiğini belirten Barkey, “Ben o gece tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim ama Türkiye’deki durum göz önüne alındığında bu kişinin kim olduğunu açıklamam doğru değil diye düşünüyorum. Bu yüzden ve açıkçası haksız ve uydurulmuş ayak oyunlarının bir parçası olmayı reddettiğimden şimdiye kadar açıklamadım; kendisi isterse yapabilir tabii” demişti.

BARKEY: İDDİANAMEDE YEMEK YEDİĞİM KİŞİNİN YAZILMAMASI İLGİNÇ
Kavala ile restoranda karşılaştıklarını söyleyen Barkey, "O gece aynı lokantada başka bir masada yemekte olan, benimle o haftaki konferansa katılmış Sylvia ve Marwa’nin adlarının bile iddianameye yazılıp (belli ki o gece lokantada olan kişiler araştırılmış) benim asıl yemek yediğim kişinin belirtilmemesi fazlasıyla ilginç bir durum" diye konuşmuştu.

 

AYDINTAŞBAŞ: OLAYLA İLGİM YOK
Barkey'in bu açıklamalarından sonra KRT TV’ye konuşan CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan, o gece Henri Barkey ile yemek yiyen gazetecinin Aslı Aydıntaşbaş olduğunu iddia etmişti.

İddiaların sorulduğu Aydıntaşbaş ise "Böyle bir iddia var ama bu olayla bir ilgim yok" demişti. Barkey’i tanıyıp tanımadığı sorusuna “Herkes tanıyor, Washington’da büyükelçiliğe giden, yetkililerle, bakanlarla görüşen biriydi” yanıtını veren Aydıntaşbaş, Barkey ile yemek yiyip yemediğine dair soru üzerine “Röportaj vermek istemiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Barkey, dün yemek yediği kişinin gazeteci Aslı Aydıntaşbaş olduğunu açıkladı. Aydıntaşbaş ise 'kötü niyetli bir operasyonla karşı karşıya olduğunu' söyledi.