Abone Ol

CHP’li Tanal'dan Diyanet Vakfı’nda iyilik vurgunu mektubu

Türkiye Diyanet Vakfı’nın 5 yıldır düzenlediği “Uluslararası İyilik Ödülleri” organizasyon işinin, çok yüksek paralarla aralarında çalışanlarının lüks yaşamlarıyla gündeme gelen Kalyon Ajans’ın da bulunduğu firmalara yaptırıldığı ortaya çıktı.

CHP’li Tanal'dan Diyanet Vakfı’nda iyilik vurgunu mektubu

Medyafaresi.com (Ankara)

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği “Uluslararası İyilik Ödülleri” projesi için harcanan yüksek paralarla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a mektup gönderdi.

Tanal, mektupla birlikte faturaları da yolladı. Tanal, Diyanet Vakfı’nın “Uluslararası İyilik Ödülleri” programının 2015 yılında 955 bin TL’ye, 2016 yılında 1 milyon 773 bin TL’ye, 2017’yılında 1 milyon 387 bin TL’ye mal olduğunu aktaran Tanal, Kalyon Ajans ve diğer firmaların devreden çıkarıldığı 2018’deki ‘İyilik Ödülleri’ programının 400 bin TL’ye, 2019’daki programın ise 420 bin TL’ye mal olduğuna dikkat çekti.

“DİYANET’TE DE DURUM BÖYLEYSE DİĞER KURUMLARI DÜŞÜNEMİYORUM”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a gönderdiği mektup aynen şöyle:

Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından temelleri atılan Diyanet İşleri Başkanlığımız, yol gösterici rol üstlenen, herhangi bir şaibeyle anılmaması gereken bir kurumumuzdur. Ancak Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttüğünüz Türkiye Diyanet Vakfı’yla (TDV) ilgili ulaştığım bilgi ve belgeler nedeniyle günlerdir gözüme uyku girmiyor. “Diyanet’te de durum böyleyse diğer kurumları düşünemiyorum” şeklinde kendi kendime söyleniyorum.

Sayın Başkan, “Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemek”, “Devlet malına el uzatma”, “İltimas”, “Yolsuzluk”, “Emanete ihanet etmek”, “Haram”, “Şatafat”, “İsraf” konularında hassas olduğunuza inanarak, samimiyetinize güvenerek uykularımı kaçıran meselenin detaylarını bu mektupta yazıyorum.

“MEKTUBUMU İHBAR OLARAK KABUL EDİN”

Sizin de bildiğiniz gibi “Yolun iyilik olsun” sloganının kullanan, “İnsanların en hayırlısı, İnsanlara faydalı olandır” Hadis-i Şerif’ini kendine şiar edinen Türkiye Diyanet Vakfı tarafından “Uluslararası İyilik Ödülleri” programı düzenleniyor. Bu yıl Mart ayında 6’ncısı düzenlenmiş olacak. Bu mektubumu TDV’nin düzenlediği “Uluslararası İyilik Ödülleri”nin organizasyonuyla ilgili bir ihbar, şikayet, uyarı olarak kabul edin.

İzniniz olursa elde ettiğim belge ve bilgiler doğrultusunda “Uluslararası İyilik Ödülleri” programı için yıl yıl yapılan harcamaları sıralayıp sonrasında detaylara inmek istiyorum:

2015: 955 bin TL – Kalyon Ajans ve diğer alanlarda hizmet sunan firmalar.

2016: 1 milyon 773 bin TL– Başka bir ajans ve diğer alanlarda hizmet sunan firmalar.

2017: 1 milyon 387 bin TL - Kalyon Ajans ve diğer alanlarda hizmet sunan firmalar.

2018: 400 bin TL – TDV çalışanları ve TDV iştirakleri.

2019: 420 bin TL – TDV çalışanları ve TDV iştirakleri.

“KALYON AJANS’A ALTIN TEPSİDE SUNULDU”

Sayın Başkan, Türkiye Diyanet Vakfı’nın, 2015 ve 2017 yıllarında “Uluslararası İyilik Ödülleri”nin organizasyon işleri için anlaştığı Kalyon Ajans’ı (Kalyon Prodüksiyon Reklam Organizasyon Tic. Ltd. Şti.) duymuşsunuzdur. Şayet duymamışsanız basit bir internet araması sonucu söz konusu ajansın, şirketin hangi tartışmalarla gündeme geldiğini öğrenebilirsiniz.

Edindiğim bilgilere göre, “İlim Yayma mezunlarından” Kalyon Ajans’ın sahibinin arkadaşlarının barındığı Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2015’teki “Uluslararası İyilik Ödülleri” projesinin organizasyonu, devasa bir bütçeyle Kalyon Ajans’a verilmek istendi. Projeyi yürüten vakıf ekibi devre dışı bırakılarak, vakıf ihale usulleri göz önünde bulundurulmadan proje Kalyon Ajans’a adeta altın tepside sunulmuş ve bütçenin arttırılması için her yol denenmiştir.

Fakat kurumda çalışan ve bu konuda uzman kişilerin uyarıları, yapılması taahhüt edilen işlerin maliyetlerinin gerçeği yansıtmadığı, teknik şartname dışında ve eksik işlerin yapıldığının belirlenmesi üzerine proje, TDV’deki Kalyon Ajans destekçilerinin tüm çabalarına rağmen rakam indirilerek 459 bin TL’ye Kalyon Ajans'a fatura ettirilmiştir. Ekteki 2015 organizasyon hizmet bedeli faturası incelendiğinde bu rakam görülecektir.

2015’te “Uluslararası İyilik Ödülleri” için harcanan toplam rakam 955 bin TL’dir. Bu çalışmalar tecrübe ve iş referansları daha güçlü bir ajansa yaptırılmış olsa en fazla 200 ile 300 bin lira, Türkiye Diyanet Vakfı’ndaki uzman kişilerce yapılmış olsa 70 ile 120 bin lira gibi bir bütçeyle yapılabilecekken, nasıl oluyor da iş referansları güçlü olmayan, sadece 3 kişiyle çalışıp iş yükünü partner ajanslarla paylaşan Kalyon Ajans’a ve diğer alanlardaki firmalara 955 bin TL’ye yaptırılmıştır?

 “MUHASEBE KAYITLARI İNCELENDİĞİNDE TÜM DETAYLARA ULAŞIRSINIZ”

Meseleyi böyle isim yazmadan üstü kapalı anlattığıma bakmayın. Soruşturma başlatıldığında, muhasebe kayıtları incelendiğinde, şahitler dinlendiğinde tüm detaylara ulaşacağınızı düşünüyorum. Şayet talepte bulunursanız, mektupta yazmadığım isimleri, sorumluları, sizlerle paylaşabilirim. Ayrıca Kalyon Ajans adına kesilen organizasyon faturalarının 6 tanesine ulaşmış bulunmaktayım. Mektuba ek olarak bu faturaları da size gönderiyorum. Soruşturma sayesinde saklanan tüm fatura ve belgelere de ulaşabilirsiniz.

2015 yılına ait bir faturada, Türkiye Diyanet Vakfı 40. yıl Etkinlikleri ve İyilik Ödülleri organizasyon hizmet bedeli olarak 459 bin lira kesildiği görülüyor. Diğer faturalardan TDV’nin vekaletle kurban kesim, Uluslararası İmam Hatipler Mezuniyeti, 15 Temmuz gibi programlarının organizasyonlarının da bahsedilen yıllarda Kalyon Ajans tarafından yapıldığı anlaşılıyor.

2016’DA KALYON YOK AMA…

Geldik 2016 yılına. Yine aynı proje (Uluslararası İyilik Ödülleri) daha büyük maliyetlerle İstanbul’da Kalyon Ajans ve diğer alanlardaki firmalara yaptırılmak isteniyor. Ancak bu sefer başarılı olunamıyor. Kalyon Ajans’ın bir sene önce teknik şartnameye uymadığı ve uygun olmayan maliyet nedeniyle değerlendirilmemesi gerektiğine ilişkin bilgi ve yönlendirmelerle Kalyon Ajans ihaleyi alamıyor. Bu sefer TDV’nin organizasyon işini yapan Kalyon Ajans olmasa bile başka bir ajans bulunuyor. Bu ajans ve diğer firmalara ödenen paralarla da organizasyon, 1 milyon 773 bin TL’ye mal olmuştur.

MALİYETİ 300 BİN TL BİLE OLMAYAN ORGANİZASYON 1 MİLYON 387’YE YAPTIRILDI

2017 yılında ise kurum çalışanlarının olumsuz raporlarına rağmen yeniden "Uluslararası İyilik Ödülleri" proje ihalesine Kalyon Ajans ve diğer firmalar dahil ettiriliyor. Farklı taktiklerle süreç yönlendirilmiş, proje davet sırasında ortada yer alan Kalyon Ajans en sona davet ettirilip, organizasyon işi yine Kalyon Ajans’a bıraktırılmıştır. 2017 yılında da kalite, teknik ve içerik olarak ajans maliyeti 300 bin TL bile olmayan “Uluslararası İyilik Ödülleri” töreni, 1 milyon 387 bin TL’ye Kalyon Ajans ve diğer firmalara fatura ettirilmiştir. Size göndereceğim 13 Mart 2017 tarihli bir faturada, TDV 2017 Uluslararası İyilik Ödülleri organizasyon hizmet bedeli olarak ‘652 bin 717 TL’ yazıldığı görülecektir.

AJANSLAR DEVREDEN ÇIKARILINCA MALİYET 400 BİNE İNDİ

Organizasyon işinin son iki yıldır (2018-2019) Kalyon Ajans ve diğer firmalara altın tepside sunulmasının önüne geçildiğini öğrendim. Birçok kamu kurumunda olduğu gibi Türkiye Diyanet Vakfı’na da organizasyon hizmeti sunan Kalyon Ajans ve diğer alanlardaki firmaların 2018 ve 2019’da devreden çıkarılmasıyla “Uluslararası İyilik Ödülleri” programının maliyetlerinin bir hayli düştüğü anlaşılmaktadır.  Organizasyon işi TDV’nin kendi çalışanları ve iştirak şirketi tarafından yapılınca 2018 yılındaki “Uluslararası İyilik Ödülleri” programının kuruma maliyeti 400 bin TL olmuştur. Bu rakama tanıtım filmleri, reklamlar, konaklama, salon kirası, uçak biletleri, afişler, dekor, sahne vb. organizasyon işlerinin tamamı dahildir.

“AKLA VE MANTIĞA SIĞMIYOR”

2019 yılında da “Uluslararası İyilik Ödülleri” programının organizasyonu, Türkiye Diyanet Vakfı’nın kendi imkanları ve personeliyle yapılmıştır. Etkinliğin 2019 yılındaki maliyeti ise 420 bin liradır.

Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş, yıllara göre organizasyon bedeli farkı dikkatinizi çekmiştir. 2015, 2016 ve 2017 yıllarındaki “Uluslararası İyilik Ödülleri” programlarının, ekonomik krizin patlak verdiği 2018 ve 2019 yıllarındaki programlardan daha yüksek bir maliyetle yapılması, akla ve mantığa sığmamaktadır. Önceki yıllarda Kalyon Ajans, ortak firmalar ve diğer alanlardaki firmalarca gerçekleştirilen organizasyonların maliyeti yüksek çıkarken, TDV’nin son 2 yılda kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiği organizasyonların maliyeti düşük olmuştur.

 2020’DEKİ ORGANİZASYON KALYON AJANS’A VERİLMEK İSTENİYOR

Sayın Başkan, son 2 yıldır Kalyon Ajans ve diğer firmalara engel olunsa da boşluktan istifade edilerek 2020 yılındaki “Uluslararası İyilik Ödülleri”nin organizasyon işlerinin tekrar Kalyon Ajans’a verilmesi için birtakım girişimlerde bulunulduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. Sizden bu meseleye el atmanızı, tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumanızı, Türkiye Diyanet Vakfı’nın kasasındaki hayır paralarının birilerine peşkeş çekilmesine mani olmasını bekliyoruz. Zatı âlinizden beklenen, 2020 yılındaki “Uluslararası İyilik Ödülleri” programının tekrar Kalyon Ajans veya muadili firmalara yüksek rakamlarla teslim edilmesini engellemek ve geçmiş yıllardaki usulsüzlüklerin hesabını sormaktır.

Belirttiğim gibi faturalardan sadece 6 tanesi ben de mevcuttur. Kayıtlara ve faturalara daha detaylı şekilde ulaşabilirsiniz. Türkiye Diyanet Vakfı muhasebe kayıtlarında Kalyon Ajans ve partner firmalar ile diğer alanlardaki firmalar tarafından yapılan “Uluslararası İyilik Ödülleri”nin organizasyon işinin faturalarının toplamı aktardığım gibidir.

İyilik Ödülleri harcamalarını tekrar yıl yıl sıralarsak:

2015: 955 bin TL

2016: 1 milyon 773 bin TL

2017: 1 milyon 387 bin TL

2018: 400 bin TL

2019: 420 bin TL.

“İYİLİK ÖDÜLÜ’ BEKLENTİSİ İÇERİSİNDE DEĞİLİM”

Sayın Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, içinde “İyilik” kelimesi geçen böyle anlamlı bir projenin bu şekilde lekelenmesi, eminim sizlerin de uykusunu kaçıracaktır. Size bu mektubu ve faturaları göndererek büyük bir iyilik yaptığıma inanıyorum. Ödül beklentisi içerisinde değilim. Vazifemi şimdilik yerine getirdim. Atacağınız adımları sabırsızlıkla bekliyorum. Takipte kalacağım. Saygılarımla.”