Abone Ol

CHP'li Ağbaba: TÜİK’in işsizlik verileri gençlerin neden evlenmediğinin kanıtıdır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, geç evlilikten şikayetlerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a işsizlik rakamlarıyla yanıt verdi.

Ağbaba: TÜİK’in işsizlik verileri gençlerin neden evlenmediğinin kanıtıdır

Medyafaresi.com (Ankara) 

Ağbaba, "Türkiye’de her 4 gençten biri işsizken herhangi bir geleceği ve güvencesi yok iken, gençlerin evlenemediğinden şikâyet eden bir ülke cumhurbaşkanına tavsiyemiz TÜİK ‘in işsizlik verilerine dönüp bakmasıdır. Bu şekilde Cumhurbaşkanı gençlerin neden evlenemediğini herhalde anlayacaktır" dedi.

Ağbaba'nın açıklaması şöyle:

“Gençlerimiz işsiz ve güvencesiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’maalesef gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor. Çoğu 30'u ,aşkın evleniyor ya da çoğu evde kalıyor’’ diyerek tuhaf bir açıklama yapıyor. Cumhurbaşkanının insanların aile kurabilmesi ve geçimini sağlayabilmesi için öncelikle bir işinin olmasını sanırız ki unutmuş durumda.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 puan artışla, %25,3’ e yükselmiştir. Türkiye’de genç işsiz sayısı 2 milyonu ne eğitimde ne de istihdam olan gençlerimizin sayısı 3 milyonu aşmıştır.

Türkiye’de AKP iktidarının 17 yılın sonunda gençlerimize verdiği tek şey işsizlik, yoksulluk ve güvencesizliktir.

Türkiye’de her 4 gençten biri işsiz iken, gençlerimizin herhangi bir geleceği ve güvencesi yok iken, gençlerin evlenemediğinden şikâyet eden bir ülke cumhurbaşkanına tavsiyemiz TÜİK ‘in işsizlik verilerine dönüp bakmasıdır. Bu şekilde Cumhurbaşkanı gençlerin neden evlenemediğini herhalde anlayacaktır.

Bakan’ın 2019 YEP hedefi tutmadı, geriye işsizlikten kaynaklı canına kıyan vatandaşlarımız kaldı

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 608 bin kişi artarak 4 milyon 396 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,8 puanlık artış ile %13,4 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 2,1 puanlık artış ile %15,7 oldu.

2019 yılında Kadın ve genç işsizliğindeki artış yine dramatik bir şekilde artmaya devam etmiştir. TÜİK verilerine göre 20 milyondan fazla kadın hiçbir şekilde istihdamdan faydalanamayarak ülke tarihinde bir başka rekora daha imza atılmış oldu.

İlk YEP’te yüzde 12,1 olarak belirlenen 2019 yılı işsizlik hedefi daha sonra açıklanan programda yüzde 12,9’a yükselmişti.

Bugün açıklanan yüzde 13,4’lük işsizlik oranı ile Berat Albayrağ’ın işsizlik hedefine yine tutmadığı görülmektedir.

Sayın bakan sunum yapıp burası çok önemli demeyi bırakmadığı sürece ülkede işsizlik sosyal bir sorun haline gelmeye devam edecektir.

Türkiye bu oranlar ile dünya genelinde 104 ülke arasında işsizliğin en yüksek olduğu 10. OECD ülkeleri arasında ve Avrupa ülkeleri arasında ise 3. ülke olmuştur. Bütün gelişmiş ülkeler istikrarlı bir şekilde işsizliği düşürürken, ülkemizde işsizlik istikrarlı bir şekilde artmaya ne yazık ki devam etmektedir.