Abone Ol

CHP'de Kılıçdaroğlu'na yeni rakip: Özgür Özel de aday oluyor

CHP Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, “CHP Genel Başkanlığı’na aday mısınız?” sorusuna, “Sorumluluk almaktan kaçmayacağım. Ama fedakarlıktan da geri durmayacağım. Konuşmam ve dinlemem gereken herkesle temas edeceğim. Parti kimsenin önünü kapatmamalı” diye yanıt verdi.

CHP'de Kılıçdaroğlu'na yeni rakip: Özgür Özel de aday oluyor

Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Özgür Özel, hem CHP'ye hem de Altılı Masa'ya ilişkin bir dizi özeleştiride bulundu.

“Bu seçimler, sonuçlarından çok ciddi dersler çıkarılması gereken bir yenilgidir”

“Seçimde başarılı değildik” diyen Özel, şunları kaydetti:

“Seçmenlere ‘Bu bir referandumdur. Demokrasi ya da otokrasi’ diyor ve kazanamıyorsak bu bir başarısızlıktır. Hezimet midir? Hayır. Muhalefete güç verebilecek bir sonuç alındı. Ama sonuçlarından çok ciddi dersler çıkarılması gereken bir yenilgidir.”

“Kaygıların manipüle edildiğini ve tedbirleri zamanında alamadığımızı düşünüyorum”

Özel, muhalefet olarak nerede yanlış yaptıklarına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

“Seçmenin beklentilerini, korkularını, kaygılarını ve bunun oy davranışına nasıl yansıyacağını bilimsel şekilde ölçüp değerlendiremedik. İnsanların kazanma dürtüsüne yöneleceklerini ve umutla davranacaklarını düşünüyorduk. Kaybetme duygusunun kazanma ümidinin önüne geçebileceğini yeterince tahlil edemedik. Kaygıların manipüle edildiğini ve tedbirleri zamanında alamadığımızı düşünüyorum.

Montaj videonun bu kadar kaygıyı tetikleyebileceğini birinci turdan sonra algıladık. İkinci turdaki cevabı birinci turda vermek lazımdı. Bu kez seçmen “Seçimi kaybettiler, ondan böyle yapıyorlar” hissiyatına girdi.

27.5 milyon içinde yaşam biçimiyle ilgili önemli kazanımlar elde ettiklerini ve iktidar değişince bunları kaybedeceğini düşünenler var. Bu kaygıları benim de içinde olduğum 25.5 milyonun kaygıları kadar değerli görüp aynı özgürlükçü çizgide savunabilmek lazım. Burada zayıf kaldık.”

“HDP aday çıkarsaymış bizim için daha avantajlı olurmuş”

Özel, “HDP'nin aday çıkarmaması CHP ile HDP'nin ortak stratejisi değildi. Bugün anlaşılıyor ki yanlışmış. HDP aday çıkarsaymış bizim için daha avantajlı olurmuş” dedi.

“Altılı Masa’daki partilerin beklenen kadar katkısı olmadı”

Altılı Masa’daki partilerin beklenen kadar katkısı olmadığını ifade eden Özel, “Yüzde 5 düzeyinde katkı yapması beklenen ortakların anketlerde yüzde 0,7-1 civarında katkı yaptığını ölçümledik” diye konuştu.

39 milletvekili verilmesine gelen eleştirilere: İttifakın iç hukukunun olması lazımdı

Özel, Altılı Masa’daki partilerin katkısının az olmasına karışın 39 milletvekili verilmesine ilişkin gelen eleştirilere de şöyle yanıt verdi:

“İttifakın iç hukukunun olması lazımdı. İç hukuktan anladığım şu: Milletvekilliklerinin nasıl dağıtılacağı. ‘Şu tarihte şu üç şirketin 15 gün arayla yapacağı altı anketin aritmetik ortalaması partilerin alacakları milletvekili sıralarını belirler’ demeliydik. Müzakereye dayalı paylaşım bizi sıkıntıya soktu. Bu birliktelik siyasal ortaklaşma değil, teknik bir işbirliğiydi. Ama kendi seçmenimize de anlatamadık. Oy kaybıyla sonuçlandı.”

“Kaybeden takımda santrafor olmak yerine şampiyon takımda her mevkide oynamaya talibim”

Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığı’na aday olur olmadığı sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Kaybeden takımda santrafor olmak yerine şampiyon takımda her mevkide oynamaya talibim. Sorumluluk almaktan kaçmayacağım. Ama fedakarlık yapmaktan da geri durmayacağım. Gerekirse en geniş mutabakatın parçası olan bir anlayışta duracağım. Önümüzdeki süreç için konuşmam ve dinlemem gereken herkesle temas ederek, ilerleyeceğim. Partinin kimsenin önünü kapatmaması lazım.”

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.