Abone Ol

CHP Kurultayı'nda psikolojik üstünlük mücadelesi öne çıktı

CHP 38. Olağan Kurultay’da seçime saatler kala, Özgür Özel’i destekleyen değişimciler ile Kemal Kılıçdaroğlu destekçileri arasında “psikolojik üstünlük” mücadelesi ön plana çıktı.

CHP Kurultayı'nda psikolojik üstünlük mücadelesi öne çıktı

Özgür Özel’in ismi, salona girişinde anons edilmezken, Kılıçdaroğlu’nun uzun bir anonsla salona girmesi de dikkat çekti. 

CHP’de Genel Başkanlık seçiminin yapılacağı 38. Olağan Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel destekçileri arasındaki “psikolojik üstünlük” mücadelesi sabah saatlerinden itibaren başladı. Salonda sahnenin sol tarafındaki tribün Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlere ayrılırken, sağ tarafındaki tribünün ise Özgür Özel’i destekleyenler için ayrıldığı açıklanmıştı. Ancak, Özel’i destekleyen değişimcilerden CHP TBMM Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "İkiye bölünmesi gerekiyordu ancak öyle olmadı. Özgür Özel'in bölümü boşaltılsın, onun konukları alınsın. Şehir dışından insanlar geldi. Belediye işçilerimiz bugün evde olmalıydı. Adana, Mersin Belediyesi'ni anlamakta güçlük çekiyorum. Böyle bir şey olmaz. Kurultay'da adalet olmalı, eşit fırsat verilmeli" tepkisini gösterdi.

Özgür Özel için anons yapılmadı
Her iki tribünde de hem Kılıçdaroğlu hem de Özgür Özel’e destek pankartları açılırken, Özgür Özel’in salona girdiği saat 12.00 itibariyle salondaki hareketlilik daha da arttı. Özgür Özem, değişimci milletvekilleri ile “Ey Özgürlük” şarkısı eşliğinde salonu selamlarken, salona girişi öncesinde kendisi ile ilgili herhangi bir anons yapılmadı. Özel, salonu selamlarken, tribünlerden “Özgür Başkan”, “Özgür Gelecek” sloganları atıldı. Özel’den yaklaşık 15 dakika sonra da Kemal Kılıçdaroğlu salona girdi. Kılıçdaroğlu’nun salona girişi öncesinde uzun bir anons yapıldı. Anonsta, Kılıçdaroğlu için “Adalet kesimlerinin tüm sesi olmayı başaran, 72 millete bir gözle bakmış, ayrım yapmamış, bu uğurda İstanbul’a yürüyerek adını tarihe yazdıran, siyasi ahlakı dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla, yüreğinde eşitliğe barışa demokrasi yer açmış, Türkiye’nin zapt edilemeyen tek kalesi CHP’nin genel başkanı” ifadesi kullanıldı. Kılıçdaroğlu, salonu Gündoğdu marşı eşliğinde selamlarken, tribünlerden “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları atıldı.

Kılıçdaroğlu filminde “Adalet Yürüyüşü” vurgusu
Selamlamaların ardından, salonda Kılıçdaroğlu için hazırlanan bir film yayınlandı. Filmin, Kılıçdaroğlu’na yönelik Çubuk’ta düzenlenen saldırının görüntüleri ile başlaması dikkat çekerken, filmin büyük bölümünde Adalet Yürüyüşüne yer verildi. Yaklaşık 5 dakikalık filmde Kılıçdaroğlu’nun Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmalara da yer verilirken, “Bay Kemal” ifadesini kullandığı konuşmalar da filmde yer buldu. 

Daha sonra Divan Başkanlığına seçilen Ekrem İmamoğlu’nun kürsüye gelişi sırasında tribünlerden “Her şey çok güzel olacak” sloganları atıldı. Özgür Özel’i destekleyen İmamoğlu’nun, konuşmasında partinin 100 yıllık tarihini hatırlatarak, partinin demokratik geleneklerine vurgu yapması dikkat çekti. İmamoğlu, kurultay sonrası yerel seçim çalışmalarına da işaret ederek, “Kurultay, toplumsal muhalefete büyük güç verecek. Tarihi sorumluluğumuz var. Kurultay sonrasında omuz omuza 
çalışacağız” ifadelerini kullandı. 

Salonda ve sosyal medyada Cihaner polemiği yaşandı
Öte yandan, kurultay öncesinde Genel Başkan adayı olan İlhan Cihaner’le ilgili yaşanan tartışmada da karşılıklı bir “algı mücadelesinin” yaşandığı görüldü. Kurultay salonunda ve sosyal medyada İlhan Cihaner’in, Kılıçdaroğlu lehine çekildiği söylentisi yayılırken, değişimciler bu söylentinin doğru olmadığı yorumlarında bulundu. Daha sonra sosyal medya hesabından açıklama yapan İlhan Cihaner, adaylıktan çekildiği iddiasını doğrularken, herhangi bir adaya desteğini işaret etmedi.