Abone Ol

CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç'e Göre Kılıçdaroğlu'nun Adahylığı Avrupa'da Heyecan Yarattı

Avrupa Birliği'nin ikinci büyük siyasi gücü olan Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanlık Toplantısı, adil ve sürdürülebilir bir Avrupa inşa etmenin öncelikleri etrafında şekillendi. Toplantıda Türkiye'deki yaklaşan seçimler de tartışılan gündem maddeleri arasındaydı.

CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç'e Göre Kılıçdaroğlu'nun Adahylığı Avrupa'da Heyecan Yarattı

PES Başkanlık Üyesi ve CHP Avrupa Birliği Temsilciliği Başkanı olan Kader Sevinç, Brüksel'de gerçekleşen toplantıda Avrupa'daki PES liderlerine hitap ederek Türkiye'deki değişim hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı. Sevinç konuşmasında ayrıca Türkiye'deki değişim ve demokratikleşme sürecine dikkat çekerek, Türkiye'nin AB üyeliği hedefine yönelik AB reformlarına uyum sağlamasının önemini vurguladı. Tüm siyasi liderleri demokratik ve rekabetçi bir Türkiye için hazır olmaya ve yeni dönemde müzakere fasıllarını açarak Türkiye'yi AB'ye entegre etmeye davet etti.

 

 

PES liderleri, Kader Sevinç'in Türkiye'deki seçimler ve sonrasında yenilenmiş, demokratikleşme yolunda olacak Türkiye üzerine değerlendirmelerini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden konuşmalar yaptılar. Bir PES liderinin şu ifadeleri özellikle dikkatleri çekti "Ortak Mutabakat Metni'nizi okudum. Oldukça kapsamlı ve ayrıntılı bu metni etkileyici buldum. Doğrusu ittifakınız iktidara geldiğinde bu reformların sadece %10'unu bile yapsa Türkiye'nin çehresi değişir, ki tamamını yerine getirmekteki kararlılığınızı görüyorum. Türkiye önemli bir ülke. Demokratik bir iktidar ile yönetilecek bir Türkiye hem Avrupa Birliği süreci için bir fırsat ve hem de dünya ve Avrupa barışına da olağanüstü katkı sağlar". Diğer konuşmalarda da PES Başkanlığı'nın CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın ortak Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türk muhalefeti ile tam dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

 

 

Avrupa Sosyalistleri Partisi kısa bir süre evvel, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu tebrik eden ve desteklerini bildiren bir yazılı açıklama da yapmıştı. PES Başkanlık Toplantısı'nda da bu desteğin güçlü şekilde devam edeceği belirtildi.

 

 

Toplantıda ele alınan başka önemli gündem maddeleri ve deklarasyonlar da vardı. PES Başkanlık Toplantısı, Ukrayna'nın desteklenmesi, enerji satın alınabilirliği ve güvenliğinin sağlanması ve 2023'te yapılacak Porto Sosyal Forumu'na odaklanan üç deklarasyon kabul etti. Ukrayna ile ilgili deklarasyonda, PES'in Ukrayna ile tam dayanışma içinde olduğu vurgulandı. PES, Ukrayna'nın askeri yeteneklerini, kurumlarını ve savaş suçlarından ve devam eden savaştan kaynaklanan insani krizden etkilenen insanları desteklemeye devam edecektir.

 

 

PES Başkanlık Toplantısı, Avrupa'nın AB Yeşil Anlaşması'nın uygulanmasını hızlandırması ve fosil yakıt kullanımının azaltılması, yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi ve enerji verimliliğinin artırılması gibi çeşitli politikalar önerildi.

 Üçüncü deklarasyon ise, 2023 yılında Portekiz'in Porto kentinde düzenlenecek olan Sosyal Forum'a odaklandı. Bu deklarasyonda, Sosyal Forum'un Avrupa'da adaletsizlik, yoksulluk ve eşitsizliğin ele alınması için önemli bir fırsat olduğu vurgulandı. Forumun, Avrupa'nın geleceği hakkında geniş bir tartışma başlatması ve sivil toplumun sesini duyurması bekleniyor.

 PES Başkanlığı'nın 23 Mart 2023 tarihli toplantısı, Avrupa'da adil ve sürdürülebilir bir geleceğin inşası için atılan önemli adımların bir örneğidir. Türkiye'deki seçimler ve AB ile ilişkiler gibi konular da dahil olmak üzere birçok konuda açıklamalar yapılmıştır. Avrupa Sosyalistleri Partisi, tüm üyelerini, Avrupa'nın geleceği için sıkı çalışmaya ve ilerlemeyi sağlamak için birlikte hareket etmeye çağırdı.

 Avrupa Birliği'nde Türkiye'de yaklaşan seçimlerle ilgili genel hava ile ilgili Kader Sevinç şu değerlendirmelerde bulundu:

 "Yıllardır Türkiye'deki muhalefetin uluslararası sözcülüğünü yapan biri olarak Türkiye, muhalefetin ilk kez bu kadar birleşik bir güç haline gelmesi ve değişim beklentisinin dünyada ve Avrupa'da ilgiyi çok artırdığını görüyorum. Her gün Avrupa Birliği'ndeki üst düzey muhataplarımızından aldığımız ilgi dolu mesajlar, sorular ve temaslar bizi memnun ediyor. Gerek anketleri gerekse Millet İttifakı olarak açıkladığımız ortak politikalar, Türkiye'de olduğu gibi çağdaş dünyada da etki yaratmaya başladı. Başlangıçtaki merak ve belirsiz tutumun yerini ilgi ve demokratik bir Türkiye ile muhatap olmaya hazırlık ile yer değiştirdiğini gözlemliyorum. Demokratikleşme sürecine geri dönen, sosyo-ekonomik gelişimi önceleyen, reform odaklı bir yönetim anlayışı ile Türkiye dünyada ve Avrupa Birliği'nde hak ettiği yeri alabilir. Bunun için ihtiyaç olan kararlılık, vizyon ve kadrolara Türkiye haizdir, biz bunu başarabiliriz. Yurttaşlarımız herhangi bir AB ülkesinin yurttaşlarının sahip olduğu hak ve özgürlüklere sahip olma, sosyo-ekonomik şartlarda yaşamayı hak ediyorlar. Cumhuriyetimizi 100. yılında demokrasi ile taçlandırmalıyız. Bunu yapacağız."