Abone Ol

Çernobil dizisindeki felaketin sorumlusu Dyatlov, 32. Gün'e katılmış

Çernobil dizisinde felaketin sorumlusu olarak gösterilen mühendis yardımcısı Anatoli Dyatlov, 1993'te Mehmet Ali Birand'ın ünlü 32. Gün programına konuk olmuş.

Çernobil dizisindeki felaketin sorumlusu Dyatlov, 32. Gün'e katılmış

Çernobil dizisinde, felaketin sorumlusu olarak gösterilen mühendis yardımcısı Anatoli Dyatlov’un, patlamadan 7 yıl sonra, 1993’te Mehmet Ali Birand’ın ünlü 32. Gün programına konuk olduğu ortaya çıktı.

Programda Dyatlov, acil durum butonuna bastırdığını ancak beklenenin aksine reaktörün durmak yerine gücünün yükseldiğini ve patlamalar yaşanmaya başlandığını anlatıyor.

Felaketin anlatıldığı dizide sorumlu konumda gösterilen üç kişiden biri şef mühendisin yardımcısı Anatoli Dyatlov olarak gösteriliyor. Dyatlov, 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak sağlık durumu nedeniyle 3 yıl sonra tahliy eedilmişti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, mühendis Oleksiy Breus, dizide bu yöndeki tasvirin ‘bariz bir yalan’ olduğunu söylüyor. Berus, “Karakterleri değiştirilmiş ve çok yanlış anlatılmış. Cani gibi gösterilmişler ki bunun gerçekle ilgisi yok. Özellikle Anatoli Dyatlov, baş kötü olarak tasvir ediliyor.

Bunun nedeni, santral çalışanları ve yardımcıları tarafından başlarda, yanlış anlaşıldığından olabilir. Tanıyanların onun hakkındaki fikirleri sonrasında değişmişti” diyor.
Serinin yaratıcısı olan Craig Mazin ise özelllikle Dyatlov’un “tam bir zorba” olduğunu savunmaya devam ediyor.