Abone Ol

Çernobil dizisi Norveç’te iyot tabletlerinin satışlarını 2 katına çıkardı

İzlenme rekorları kıran HBO yapımı kurgu mini dizi Çernobil’in, Norveç’te iyot tabletlerinin satışlarını iki katına çıkardığı belirtildi. İyot tabletleri radyoaktif iyodun tiroitte tutulmasını önlüyor.

Çernobil dizisi Norveç’te iyot tabletlerinin satışlarını yükseltti

Norveç Eczacılık Birliği, HBO’nun Çernobil dizisinin yayınlanmasından sonra son beş haftada öncekine kıyasla iki kat daha fazla Jodix iyot tabletleri satıldığını bildirdi.

Norveç Nükleer Güvenlik ve Radyasyondan Korunma Direktörlüğü’nde bir acil durum hazırlık birimi yöneticisi olan Astrid Liland, dizinin Norveç halkının nükleer güvenlik konusundaki farkındalığını artırdığını söyledi.

NRK’ye konuşan Liland, “Dizi bize işlerin ters gidebileceğini hatırlatıyor. Benzer kazaların yaşanması ihtimali düşük olsa da insanlar hazırlıklı olmalı” dedi.

Yetkililer 40 yaşın altındaki yetişkin ve çocuklara acil durumlar için iyot tabletleri bulundurmayı öneriyor.

Astrid Liland, “Norveç’in ne kadar etkileneceği kazanın nerede olacağına bağlı, ancak tabletlerin bulundurulması yine de önemli. Zira salınımdan hemen sonra eczaneye gitmek için en doğru zaman değil” dedi.

Liland, Norveçlilere İspanya ve Fransa gibi nükleer reaktörleri bulunan ülkelere tatile çıkarken de yanlarında iyot tabletleri bulundurmayı tavsiye etti.