Abone Ol

Cengiz Çandar, 7 Yıl Sonra Türkiye’ye Döndü

HDP yönetiminden gelen teklifi kabul ederek Yeşil Sol Parti listesinden milletvekili adayı olan gazeteci Cengiz Çandar, 7 yıl sonra Türkiye’ye döndü.

Cengiz Çandar, 7 Yıl Sonra Türkiye’ye Döndü

Mayıs 2016 yılında Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü’nün davetiyle İsveç’e giden Çandar, eşi Tûba Çandar’la birlikte İstanbul’a geldi.

24 Haziran 2018 yılında yapılan seçimlerde HDP’nin oyların yüzde 65,9’unu alarak dokuz milletvekili çıkardığı Diyarbakır’da 3. sıradan aday gösterilen Çandar, yarın Ankara’daki aday tanıtım toplantısına katılacak.

Çandar, yazdığı son gazete olan Radikal’in kapanmasının ardından Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü’nün (SUITS) davetiyle Mayıs 2016 yılında İsveç’e gitmişti. SUITS’te konuk araştırmacı olarak çalışan Çandar ayrıca, “Kıdemli Uzman” olarak Stockholm’de bulunan İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde yer aldı.

Çandar’ın İsveç’te bulunduğu sırada kaleme aldığı iki İngilizce kitaptan Kürt sorunu üzerinde kapsamlı bir çalışma olan ilki “Turkey’s Mission Impossible, War and Peace with the Kurds” 2020 yılında Amerika’da, Türk dış politikasının son yıllardaki dönüşümüne dair ikincisi “Turkey’s Neo-Ottomanist Moment, A Eurasian Odyssey” 2021 yılında İngiltere’de yayımlandı.

Stockholm’deki çalışmalarını sürdüren ve bu yıl kışı eşi Tûba Çandar’la Fransa’nın Nice kentinde geçiren Çandar, dün (9 Nisan Pazar) öğlen saatlerinde İstanbul’a döndü.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın çatı partisi olan ve hakkındaki kapatma davası Anayasa Mahkemesi’nde süren HDP’nin yerine 14 Mayıs seçimlerine girecek olan Yeşil Sol Parti listesinden Diyarbakır’da milletvekili adayı gösterilen Çandar, bir ay boyunca seçim kampanyasına katılacak.