Abone Ol

Tarikatta Panik: İsmailağa Cemaati Olmasa İstanbul'u Kaybederdik

İsmailağa cemaatinin sosyal medya hesabından, “İsmailağa Külliyemiz, Ekümenik projesine karşı bir kale olacak!” ifadeleriyle bir paylaşımında geçen, "İsmailağa cemaati olmasaydı İstanbul'u kaybederdik" sözleri dikkat çekti.

İsmailağa Cemaati Olmasa İstanbul'u Kaybederdik

İsmailağa Cemaati’nin sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda “İsmailağa Cemaati olmasaydı İstanbul’u çoktan kaybetmiştik” şeklinde ifadeler kullanıldı.

İSMAİLAĞA NEDEN TELAŞLANDI

Odatv Haber Müdürü Fethi Yılmaz’ın kaleme aldığı “Katli Vacip / Tarikatların Sır Cinayet Dosyaları” kitabında, İsmailağa cemaatin içinde yaşanan cinayet konuları da dosyaları ile işleniyor. Kitapta, İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun idamla yargılandığı Müftü Hasan Ali Ünal cinayetinin yanı sıra, cemaatin veliahtlarından Hızırali Muradoğlu ve Bayram Ali Öztürk cinayetleri de yer alıyor.

İsmailağa cemaati lideri Ustaosmanoğlu’nun damadı Hızırali Muradoğlu 1998 yılında, Bayram Ali Öztürk ise 2006 yılında camide 3 bin kişinin gözleri önünde öldürüldü.

Yılmaz “Katli Vacip” kitabında cinayetlerin izini, hem dava dosyalarından hem de aile yakınları ve hukukçularla konuşarak sürdü. İsmailağa cemaati içindeki veliahtların öldürülmesi, “cemaat içindeki iktidar kavgası mı” tartışmalarını yeniden başlattı.

Bunun üzerine İsmailağa cemaatinden arka arkaya ekümenik açıklamaları gelmeye başladı.

CÜBBELİ AHMET NE YANIT VERDİ

Geçen hafta CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında da Odatv Haber Müdürü Yılmaz’ın “Katli Vacip” kitabı tartışıldı.

Kitapta söz edilen İsmailağa cemaati içindeki cinayetler, kamuoyunda “Cübbeli Ahmet” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’ye soruldu. Kitabı inceleyen Ünlü, cinayetlerin cemaat içindeki iktidar mücadelesinden çıktığı ifadelerine karşı çıkarken, ekümenik iddialarını tekrar gündeme taşıdı. Ahmet Mahmut Ünlü’nün bu iddiası ise, program sırasında Ahmet Hakan ve konuk olan Hakan Bayrakçı tarafından da inandırıcı bulunmadı.

“İSMAİLAĞA CEMAATİ OLMASAYDI İSTANBUL’U ÇOKTAN KAYBETMİŞTİK”

İsmailağa cemaatinin sosyal medya hesabından, “İsmailağa Külliyemiz, Ekümenik projesine karşı bir kale olacak!” ifadeleriyle bir paylaşım yapıldı. Videolu yapılan paylaşımda, cemaatin bir hocası da konuşma yaptı. Konuşmada, İstanbul Fatih’te inşası tamamlanmak üzere olan İsmailağa Cemaati Külliyesi’nin ekümenik projesine karşı kale olacağı öne sürüldü ve bağış istendi. Ayrıca konuşmada, “İsmailağa cemaati olmasaydı İstanbul’u çoktan kaybederdik” şeklinde de ifadeler kullanıldı.

Fatih’deki İsmailağa Külliyesi’nin yapım çalışmaları 2017 yılında başladı. Tamamlanan dev yapıda, bin kişilik düğün ve seminer salonlarının yanında okulları da bulunuyor.

Ekümenik kavramının Türkiye'de ilk kez gündeme gelişi 1517 yılında Yavuz Selim'in, Mısır'ı fethettiğinde, İskenderiye ve Antakya Patrikhanelerini, İstanbul'daki Rum Patrikhanesi'ne bağlaması ve patriği de 'Ekümenik' (yani 'Cihan patriği') ilan etmesiyle ortaya çıktı.

19. yüzyıl ve sonrasında ise Osmanlı için yıkıcı sonuçları olan ekümenik unvanı, İstiklal Savaşı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar, ekümenik unvanına karşı çıktı ve Lozan anlaşması ile kaldırıldı.