Abone Ol

Cem Uzan'ın müthiş kaçış planı! Fransa'ya nasıl gitti?

Fransa'ya kaçtığı için hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Cem Uzan'ın yurtdışına kaçışı ile ilgili detaylar ortaya çıkıyor. İşte ayrıntılar.

Cem Uzan'ın müthiş kaçış planı! Fransa'ya nasıl gitti?

Polis tutanaklarına göre Cem Uzan 28 Ağustos'ta yakın koruması Gökhan Akboru ile saat 09.30'da İstanbul'dan Bodrum'a uçtu.

Ancak 9 gün sonra geri dönüş için uçuş listesinde adı yine korumasıyla görünen Cem Uzan, İstanbul'a dönmedi. Aynı gün İstanbul'a dönen Cem Uzan'ın koruması Gökhan Akboru ise 23 Eylül'de Paris'e uçtu. Cem Uzan'ın Türkiye'de bulunduğu izlenimi vermek için böyle davrandığı sanılıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine polisin POLNET sistemi üzerinde yapılan ve bir tutanakla Nitelikli Dolandırıcılık Büro Amirliği'ne verilen bilgiye göre, Cem Uzan, yakın koruması Gökhan Akboru ile 28 Ağustos 2009 günü, saat 09.30'da Atatürk Havalimanı'ndan TK 0288 sayılı uçakla Bodrum'a gitti. Ancak 6 Eylül 2009 saat 17.55'te Bodrum Havalimanı'ndan TK 0291 sayılı uçuş listesinde koruması ile birlikte adını yazdırmasına rağmen uçağa binmedi. Koruması Gökhan Akboru ise yalnız olarak İstanbul'a geldi. Kayıtlara göre Gökhan Akboru'nun da 23 Eylül 2009'da Atatürk Havalima'nından TK 1829 sayılı uçakla Paris'e gittiği tespit edildi. Basında Cem Uzan'ın yurtdışına kaçtığı yolunda haberler çıkması üzerine avukatı Şaylan Çığgın 12 Ekim'de bir açıklama yaparak müvekkilinin Fransa'ya iltica ettiğini duyurmuştu.

BEYKOZ'DAKİ EVİNE UZUN SÜRE GİTMEMİŞ

Tutanaklarda yurtdışına çıkış yasağı bulunan Cem Uzan ile ilgili olarak medyada yasadışı yollarla yurtdışına kaçtığı şeklinde haberler yayımlanması üzerine yapılan polis araştırmasın da Cem Uzan'ın Beykoz Çubuklu'daki evine uzun süredir gitmediği tespit edildi.

KIRMIZI BÜLTEN İÇİN GIYABİ TEVKİF ŞART
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Cem Uzan hakkında gıyabi tutuklama istemiyle İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, Haziran 2005'ten bu yana yürürlükte bulunan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) sanıklar hakkında gıyabi tutuklama müessesesinin kaldırıldığı hatırlatıldı. Ancak ülkemizin taraf olduğu suçlu iadesi anlaşmalarıyla yurtdışına kaçmış yabancı ya da Türk vatandaşı sanıkların iade talebi belgeleri arasında mutlak olarak gıyabi tevkif müzekkeresinin sayıldığı vurgulandı.

Bu nedenle CMK'nin 248/5. maddesinde özel olarak yurtdışına kaçmış sanıklar için aynı kanunun 100. maddesine göre gıyabi tevkif kararının çıkartılabileceği düzenlemesinin getirilmiş olduğu ifade edildi. Yasaya göre kırmızı bülten çıkarılabilmesi için gıyabi tutuklama kararı verilmesinin gerektiği belirtildi.