Abone Ol

Çavuşoğlu İle Görüşen Taliban Yetkilisi Tanıdık Çıktı

Çavuşoğlu ile görüşen Taliban Bakan Vekili bakın nereden çıktı… Türkiye mal varlığını dondurmuş

Çavuşoğlu İle Görüşen Taliban Yetkilisi Tanıdık Çıktı

Taliban heyeti bugün resmi ziyaretlerde bulunmak için Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen heyette bir isim dikkat çekti.

Taliban’ın 16 Ağustos’ta Afganistan yönetimini ele geçirmesinden sonra kurulan hükümette Dışişleri Bakanı Vekilliği görevine getirilen Emirhan Muttaki, bugün beraberindeki heyetle Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen heyetin başında bulunan Emirhan Muttaki’nin Türkiye’de mal varlıklarının dondurulduğu ortaya çıktı.

TÜRKİYE MUTTAKİ’NİN MAL VARLIKLARINI DONDURDU

Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Afganistan Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki’nin, Türkiye tarafından mal varlıklarının dondurulduğu ortaya çıktı.

Türkiye, 10 Ekim 2013’teki Resmi Gazete’de yayımlanan kararla BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda El Kaide ve Taliban bağlantılı 349 kişi ve 67 kurumun mal varlıklarını dondurdu.


Bu isimler arasında Taliban’nın Afganistan’ı ilk ele geçirdiği 1996-2001 yıllarında da çeşitli görevlerde ve bakanlıklarda bulunmuş olan Emirhan Muttaki de var.

KARARIN ALTINDA DÖNEMİN CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL İMZASI VAR


10 Ekim 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun 5’inci maddesince” 2013/5428 sayılı kararda Taliban bağlantılı olduğu için mal varlıklarının dondurulması kararı altında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası var.

ESKİ TALİBAN YÖNETİMİNDE DE GÖREVDEYDİ

Afganistan’dan Odatv’ye konuşan Sakhi Samimi, Türkiye’ye görüşmeye gelen Emirhan Muttaki için, “Daha önceki Taliban yönetiminde de Eğitim Bakanlığı yapmış. Ancak 2001 yılında Amerika’nın müdahalesinden sonra kaçıp saklandığı için pek bilgimiz yok.” ifadelerini kullandı.

ODATV GEÇMİŞİNİ ARAŞTIRDI

16 Ağustos’ta yönetimi ele geçiren Taliban’ın kurduğu hükümette Dışişleri Bakanı Vekilliği görevine getirilen Emirhan Muttaki’nin 20 yıl önceki Taliban hükümetinde de çeşitli görevler aldı.

Örgüt için önemli isimlerden birisi olan Muttaki, 1996 yılında Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın sözcülük görevini yürüttü.


1999 yılında Enformasyon Bakanlığı görevine getirilen Emirhan Muttaki, o dönemlerde Eğitim Bakanlığı da yaptı.

MUTTAKİ DÖNEMİNDE KADINLAR EĞİTİM GÖRMEDİ

Taliban ikinci kez yönetime geldiğinden beri ülkede en çok merak edilen konulardan birisi Afgan kadınların nasıl yaşayacağıydı. Taliban’ın ikinci döneminde, sınıflarda sıralar arasına perde çekilerek kadınların da eğitim alması sağlanmaya başladı. Ancak ilk Taliban yönetiminde, Emirhan Muttaki’nin döneminde, Afgan kadınlar şeriat kuralları gerekçe gösterilerek eğitimden uzak kaldı.

Talha Özmen

Odatv.com