Abone Ol

Çağan Şengül: Müzik sektöründe kimlik sahibi olmak çok önemli

Çağan Şengül 24 yaşında genç bir müzisyen, söz yazarı ve besteci. Mesafe, Papatya, Bir Deli Hasret ve Kırlangıç şarkılarını bilmeyen yoktur. En son çıkardığı Şubat, İlk Göz Ağrım ve Sezgin Alkan ile ortak projesi Yadigar şarkılarıyla beraber, çok büyük başarıların ayak sesleri gelmeye başladı.

Çağan Şengül: Müzik sektöründe kimlik sahibi olmak çok önemli

Belemir Çelebi / Berlin / medyafaresi.com / Özel röportaj 

Çağan Şengül genç bir müzisyen ve son zamanlar da hepimizin diline dolanan o duygusal şarkıların sahibi. Genç yaşına rağmen hem yazıyor hem söylüyor hemde gitar çalıyor ve bütün bunları yaparken, şarkılarıyla insanların ruhuna dokunuyor. Baktım şarkılarından çıkamıyorum, bende röportaj yapmak için harekete geçtim. Çağan Şengül ile bir araya geldik ve bol bol müzik konuştuğumuz güzel bir sohbet gerçekleştirdik.. 

Öncelikle bize kısaca anlatır mısın, Çağan Şengül kimdir?

12 Kasım 1997’de üsküdar ‘da dünyaya geldim. Biraz fazla içine kapanık ama kendi evreninde mutlu bir çocuktum bence.Hayatımın her aşamasında bir şeylere tutkum oldu. Sanırım beni buraya kadar getiren de bu tutkum oldu.

Müzik yolculuğun nasıl başladı? Bize müzikle tanışma hikayeni anlatır mısın?

Ortaokulda rap ile başlamıştı aslında. Çok fazla dinler ve yapmaya çalışırdım, hatta bir kaç şarkım bile vardı :) Daha sonra babam bana karne hediyesi bir gitar almıştı, uzun bir süre hiç dokunmadım anlık heves ile istemiştim. Bir şeyler yapabildiğimi fark ettiğimde ise yuvarlanıp önüne geçemediğim bir çığ halinde büyüdü. İyi ki de büyümüş.

Şarkı sözlerini kendin yazıyorsun, yazarken nelerden ilham alıyorsun yada yazarken belirli ritüellerin var mı?

Genelde okuduğum bir kitap, şiir ya da dinlediğim bir şarkı beni çok yükseltir ve dolup taşmamı sağlar ve ortaya şarkılar çıkar. Aksine hiç bir ritüelim yok. Bunun için ortam hazırlayıp doğallığını bozmak pek içime sinmiyor. Tabii ilham perisi omzuma konmuşsa ve masallara konu olan bir manzarada oturuyorsam ne ala. :)

Çağan Şengül: Müzik sektöründe kimlik sahibi olmak çok önemli - Resim: 1

Sence müzik sektöründe kalıcı olmak için kendi sözlerini yazmak artı puan mı?

Sektör hakkında konuşmak için çok gencim sanırım ama geçerli üretkenlik bence inanılmaz önemli. Hele ki bu üretkenliği kişi kendinden sağlıyorsa tadından yenmez. Kimlik bence çok önemli, ben başkasının şarkısını seslendirdiğim zaman kendim gibi hissetmiyor ve rahat olmuyorum. Bu yüzden söz ve müziğin kendine ait oluşu daima artı puan. Tüm hükmü elinizde olan bir fabrika düşünün ve bunu müzik gibi esnek bir alana yayın. Bence harika!

Kendini üç kelime ile anlat desem?

Deli, tutarsız ve aşık. 

Son çıkan şarkılarından olan Şubat'ın hikayesini anlatır mısın? Özellikle şarkının sonu 'Kızım annen bir periydi ilk kez bu şarkıda seninleydi' diye bitiyor. Ben dinlediğim de çok duygulanmıştım ve hikayesini merak etmiştim. Bizimle paylaşır mısın? 

Her şarkıda herkes kendi hikayesini yaşadığı ve bulduğu için bir hikaye dayatmak istemiyorum aslında ama özel bir şarkı cidden. Benim en büyük hayallerimden biri bir kız çocuğuna sahip olmak. Ona ulaşmadan önce yerine doya doya seveceğim birini bulmuşum gibi bir şarkı. İşte öyle..

Pandemi süreci senin için nasıl geçti? Neler yaptın, evde ki zamanını nasıl geçirdin? Bu dönem seni müzik adına olumlu mu etkiledi olumsuz mu?

Hiç bir anlamda kısıtlanmak ve kısıtlandığımı bilmek hoşuma gitmiyor, dolayısıyla biraz zorlu ve sıkıcı geçti. Sürekli evde olduğum için daha çok ürettim muhtemelen olumlu etkilemiştir ama mental olarak bittik artık. 

Çağan Şengül: Müzik sektöründe kimlik sahibi olmak çok önemli - Resim: 2

Pandemiden sonra ilk bunu yapacağım dediğin bir şey var mı?

Her şehirde doyasıya konser yapmak istiyorum.. Çok özledik.

Müzik adına bir hayalin var mı? Mutlaka gerçekleştirmek istiyorum dediğin?

Belki hayran olup, ilham aldığım müzisyenler ile aynı projede olmak olabilir. Onun dışında somut bir hayalim yok, her şey olması gerektiği gibi akışta. 

Örnek aldığın yada idolüm dediğin bir sanatçı var mı?

Cem Adrian, Gökhan Türkmen ve Emre Aydın

Sırada ki projelerin neler? Sevenlerini neler bekliyor?

Sezgin Alkan ile harika bir ep geliyor. İlkini 9 Nisan’da çıkardık. Diğer ikisi 16 ve 23 Nisan’da çıkacak. Bir sürü sürpriz düet ve solo ep olacak sonrasında. Henüz tam tarih veremiyorum ama çok yakında!

Son olarak sevenlerine söylemek istediğin bir şeyler var mı?

Çoğu zaman varlıklarına tutunup yalnız hissetmiyorum, umarım ben de kötü bir anlarında manen yanlarında olabilmişimdir. Bir duyguyu paylaşabiliyorsak ne mutlu bize. Sevgiyle kalın..

medyafaresi.com