Abone Ol

Buz Kırağı, Edis için Yıldız Tilbe şarkılarından en uygunu muydu?

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Yıldız Tilbe'nin tribute albümü 'Yıldızlı Şarkılar'da da karşımıza çıkan Edis, 'Buz Kırağı' adlı şarkıya klip çekti. Peki Edis 'Buz Kırağı' ile ne kadar başarılı oldu?

Buz Kırağı, Edis için Yıldız Tilbe şarkılarından en uygunu muydu?

Duble 'Kış Güneşi'

'Buz Kırağı' Yıldız Tilbe'nin 1995 yılında çıkardığı ikinci stüdyo albümü 'Dillere Destan'da yer alan bir şarkıydı. Yıldız Tilbe'nin tribute albümünde 'El Adamı' ya da 'Aşk Yok Olmaktır' gibi şarkılar yer almamıştı. Bunun yerine mesela 'Kış Güneşi' duble versiyonuyla dinleyicilerin beğenisine sunuldu.

Aleyna Tilki'den Simge Sağın'a

Albümde Aleyna Tilki'den Edis'e, Emre Kaya'dan Derya Uluğ ve Simge Sağın'a genç nesil popçular da yer aldı. Aleyna Tilki 'Yalnız Çiçek'e öyle bir yorum getirdi ki şarkı şimdiden 2018'in en büyük hit şarkılarından birine dönüştü. Ancak ne yazık ki aynı başarıyı diğer genç isimler için söylememiz pek de mümkün değil.

Başarılı olsalar da...

Mesela, Derya Uluğ 'Ayrılığın Yükü Ağır', Simge Sağın da 'Zaten Aşığım'ı söyledi albümde. Her iki şarkı da ne yazık ki Yıldız Tilbe hayranları dışında pek de bilinmeyen şarkılar. Vokal olarak her iki isim de iyi bir performans ortaya koysa da söyledikleri şarkılar öylesine gölgede kalmış şarkılardı ki haliyle büyük bir patlama potansiyeli içermiyor bu iki şarkı.

Aranje problemi

Yine genç nesil popçular kategorisine dahil edebileceğimiz İrem Derici ve Edis'in söylediği şarkılar bir tık da olsa daha bilinen şarkılardan. İrem Derici 'Bin Dereden Su Getirsem Arınamazsın'la, Edis ise 'Buz Kırağı'yla karşımıza çıktı. Fakat burada da aranje problemi devreye giriyor. İrem Derici'nin 'Bin Dereden' versiyonu aranje olarak mukayese edildiğinde ne yazık ki orijinalinin gölgesinde kalıyor. Ve bu durum ne yazık ki Edis için de geçerli...

Aleyna'nın gölgesinde

'Buz Kırağı'yı söyleyen Edis elinden gelenin en iyisini yapsa da, hatta bu şarkıya son derece hoş ve romantik bir klip çekse de bir Aleyna Tilki feat. Emrah Karaduman'dan 'Yalnız Çiçek' olmuyor, olamıyor. Edis gibi son dönemin en büyük pop yıldızlarından birinin böyle bir albümde iyi performansına rağmen gölgede kalması ise az biraz üzücü bir durum. Aleyna Tilki fırtınalar estiriyor, süper, Edis'in eksiği ne?

Her daim iddia bekliyoruz

"Edis muhtemelen 'Buz Kırağı'nı ticari başarı elde etmek için değil kendisi için özel ve farklı bir yorum olduğu için kliplendirdi" diye düşünmemiz daha doğru. Fakat söz konusu Edis olduğunda her daim iddia bekliyoruz. Son dönemde 'Roman'la karşımıza çıkan ve 'An' adını verdiği albümde başta 'Yalan' olmak üzere çok sayıda hit şarkı söyleyen Edis için 'Buz Kırağı'nı kategori dışı olarak değerlendirmek daha doğru.

Havada kalıyor

'Buz Kırağı' pek de Edis'e oturmamış ne yazık ki. Havada kalıyor bir şeyler. Edis bu albümde 'Buz Kırağı' yerine başka bir Yıldız Tilbe şarkısı söylese başarısına başarı katmaz mıydı tıpkı Aleyna gibi sizce?

(Milliyet - Mayk Şişman)