Abone Ol

Büyükada'da Atlardan Sonra Sıra Kedilerde mi?

Büyükada'da hastalanan atlar nedeniyle faytonlar kaldırılmıştı. Şimdi de kedilerin hastalandığı ve kaybolduğu iddialarıyla çalkalanıyor. Belediye, konunun araştırıldığını kayıp kedi sayısının bilinmediğini açıkladı.

Büyükada'da Atlardan Sonra Sıra Kedilerde mi?

Büyükada'da yaşayan hayvan gönüllüleri kedi ölümlerindeki artışlar konusunda kamuoyunun dikkatini çektiler. FİP denilen hastalık yüzünden son aylarda 700'e yakın kedinin öldüğünü söyleyen gönüllüler yardım bekliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adalar Belediyesi Basın Birimi şu bilgiyi verdi:

Kedilerde Fip (feline infeksiyöz peritonit is) hastalığı kedi korona virüsünün kedinin vücuduna girerek yaptığı viral kaynaklı bir hastalıktır. Bilinen bir kaç kedi korona virüs suşu (çeşidi) olsa da bugün dahi FİP hastalığı tam olarak anlaşılamamış ve hastalığın gelişimi aydinlatilamamaistir. FİP pek çok diğer viral hastalıklar kıyaslandığında yaygınlık (sıklık) açısından zayıf olsa da hastalık gösteren kediler açısından oldukça ölümcüldür. FİP hastalığına neden olan en önemli suş "coronavirus" suşudur ve görülme sıklığı %1'in altındadır. Aşılama tüm viral hastalıklarda olduğu gibi bu hastalık için de korunmanin tek yoludur. Dünyamızda son üç yılda yaşadığımız pandemi süreci sırasında tüm aşı üretim hatları insan koronavirus aşısı için kullanıldığından, ülkenizde uzun bir süredir kedi karma aşı tedariği ve uygulamasında sorunlar yaşanmaktadır. Kedi FİP vakalarında kurumumuz verilerinde belirgin bir artış olmamıştır. Konu üzerinde tarım orman ve Köyişleri bakanlığı ilçe müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çalışmalarımız devam etmektedir.