Abone Ol

Bulgar Vekilin Avrupa Parlamentosundaki Nazi Selamı Tepki Yarattı

Polonya ve Macaristan´a yönelik hukukun üstünlüğü tartışmalarının yapıldığı Avrupa Parlamentosunda (AP) Nazi selamı verdiği iddia edilen Bulgar milletvekili Angel Dzhambazki tepki gördü.

Bulgar Vekilin Avrupa Parlamentosundaki Nazi Selamı Tepki Yarattı

Bulgar Ulusal Hareketi Partisi (VMRO) milletvekili Dzhambazki, dün Fransa'nın Strazburg kentinde AP Genel Kurulunda kürsüye çıkarak konuşma yaptı.

AP'deki konuşmasında Dzhambazki, Avrupalı parlamenterlere hitaben "Ne söyleyeceğimizi ve ne yapamayacağımızı sizin belirlemenize izin vermeyeceğiz. Çok yaşa Orban ve Fidesz, çok yaşa Kaczynski ve PiS (Hukuk ve Adalet Partisi), çok yaşa Bulgaristan ve ulus devletimiz." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından kürsüden inen Dzhambazki, salondan çıkarken sol eliyle ceketinin önünü ilikleyip, sağ elini de öne yukarı doğru uzatarak birkaç saniye havada tuttu. Dzhambazki'nin hareketinin Nazi selamına benzemesi tepkilere yol açtı.

Oturuma başkanlık eden İtalyan AP Başkan Yardımcısı Pina Picierno, tepkiler üzerine Genel Kurul Salonu'ndaki kameraların inceleneceğini, Dzhambazki'nin Nazi selamı verip vermediğinin tespit edileceğini belirtti.

Picierno, "Faşist hareket ve sembollere hiçbir şekilde izin vermeyiz. Bu son derece ciddi bir durum. Bulgar milletvekiline yönelik yaptırım uygulanacak’’ dedi.

Salonda hazır bulunan Fransa'nın Avrupa Birliği (AB) İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune de Twitter'da yaptığı paylaşımda hareketi "skandal ve çirkin" olarak niteledi.

AP Başkanı Roberta Metsola da olaya tepki göstererek Nazi selamının, Avrupa Parlamentosunda kabul edilemeyeceğini belirtti.

Metsola, "Beni ve Avrupa'daki herkesi rahatsız ediyor. Biz demokrasi meclisiyiz. Bu hareket, tarihimizin en karanlık bölümünden geliyor ve orada bırakılmalıdır" ifadesini kullandı.

Dzhambazki, 2020'de başkent Sofya'da hükümet karşıtı olaylarda protestocuların üzerine havai fişek fırlatıp, yangın söndürme hortumundan su sıkarken görüntülenmişti.

Bulgar milletvekili, videonun manipüle edildiğini öne sürerek özür dilemeyi reddetmişti.

şalom