Abone Ol

Bülent Ortaçgil’den 50. Sanat Yılı için Albüm: Elli Buçuk

Bülent Ortaçgil, 50. Sanat Yılı için yeni ve ilk şarkılarından oluşan ‘Elli Buçuk’ isimli ikili çalışmasını yayınladı.

Bülent Ortaçgil’den 50. Sanat Yılı için Albüm: Elli Buçuk

İlk albümde yer alan ve Ortaçgil imzasını taşıyan yeni beş şarkı tüm fiziki ve dijital formatlarda dinleyicisiyle buluşuyor. ‘Elli’, ‘Hangisi Hayat’, ‘Göründüğü Gibi’, ‘Olmuyor Blues’ ve ‘Ak Kuşlar Kara Kuşlar’ isimli parçalar klasik Ortaçgil müziği formunda sevenlerini heyecanla selamlıyor. Çalışmadaki dört şarkı yeni, sadece 1986 tarihli ‘Ak Kuşlar Kara Kuşlar’, bu proje için yeniden kaydedildi.

Buçuk şarkıları

Çalışmanın sürprizi ise ‘Elli’ isimli yeni beş şarkının yanında meraklısı ve arşivciler için yer alan ‘Buçuk’ isimli diğer albüm. Bülent Ortaçgil’in TRT İzmir Radyosu’nda Ümit Tunçağ tarafından 1969 yılında kaydedilen şarkıları bu albümde yer alıyor. Genç Ortaçgil’in sesinden duyduğumuz ‘Anlamsız’, ‘Yüzünü Dökme Küçük Kız’, ‘Niçin’, ‘Kapılar-Yollar’, ‘Çukurdaki İnsan’, ‘Kim Bilir O An Geldi’, ‘En İyisi’, ‘Balloons’, ve ‘Şık Latife’ sanatçının geçmişine bir selam duruşu olarak dinlenebilir.

‘Elli Buçuk’ için bir dizi etkinlik yapılacak

Bülent Ortaçgil ayrıca bu yıl ‘Elli Buçuk’ albümü ve bağıntılı pek çok etkinlik ile sanat hayatının 50. yılını kutluyor. Ortaçgil, yayınlandığı proje albüm ile mayıs ayında başlayacağı konserler ve yıl sonuna dek devam edecek etkinlikler dizisi ile bol bol gündemde olacak. Küratörlüğü grafik sanatçısı Emre Senan tarafından yapılan sergi ve etkinlikler çok yakında sanatçının ve Ada Müzik’in hesaplarından duyurulacak.

Tüm şarkılar Ortaçgil imzalı

Albümdeki şarkıların tüm söz, müzik, akustik gitar ve vokalleri Ortaçgil imzasını taşıyor.  Ortaçgil’e her zaman olduğu gibi Türkiye’nin en iyi müzisyenlerinden Baki Duyarlar (piyano, klavyeler), Cem Aksel (davul), Erdal Aksoy (kontrabas), Barlas Tan Özemek (elektrik gitar), Erkan Oğur (elektrik gitar- Oğur sazı: Ak Kuşlar Kara Kuşlar), Akın Eldes (elektrik gitar: Olmuyor Blues) eşlik ediyor.

Ortaçgil dinleyicileri, sanatçının son solo albümü ‘Sen’in üzerinden geçen 12 yıllık aradan sonra ‘Elli Buçuk’ ile özlem giderecek.

Ortaçgil’in cümleleri ile ‘Elli Buçuk’:

Baştan ‘buçuk’ ekini düşünmemiştik. Nerde ve nasıl yayınlanacağını bilmediğimiz bir kayıttı o! Ne var ki bu 50 yıl anmasında arşivciler, sıkı takipçiler ve meraklılar için bir belge bırakmak istedim. (Teşekkürler Ümit Tunçağ).

Elinizdeki kayıt bir 19. yaş anısıdır, öyle dinlenmesini ve çok da ciddiye alınmamasını isterim doğrusu.

‘50’ ise 10 yıllık aradan sonra oluşan şarkıları içeriyor. Biri dışında!

Şarkılar tam istediğimiz gibi olan Hayyam Stüdyosu’nda donanımlı isimler tarafından (Sinan ve Ceylan’a teşekkürler) geniş ve konforlu bir ortamda çoğu canlı olarak kaydedildi.

‘50’de aklıma gelen şarkı isimlerinden bir metin oluşturma düşüncesi beni ve arkadaşlarımı öyle bir havaya soktu ki yarım kalmış öteki şarkıları bile stüdyoda bitirip, çalıştık. Hatta ‘tereciye tere satmak’ anlamına gelen ‘blues’u bile kaydetmeye cesaret ettik. (Akın Eldes’e dikkat!)

‘Ak Kuşlar Kara Kuşlar’ 1986 yılında Çekirdek’te yapılmıştı ancak daha iyi şartlarda ve yeniden duymak istedim. Bu amaçla Erkan Oğur’un çaldığı kısmı, Ertan Keser’le birlikte portatif kayıt cihazı ile Gümüşlük’te sevgili Erkan’ın evinde kaydettik.

Yardımcı olan, emeği geçen tüm arkadaşlara, yıllardır konserlerimde bana eşlik eden ancak ilk kez kayıt yaptığımız müzisyen kardeşlerim Baki, Cem, Erdal ve Barlas’a çok teşekkür ederim.

Sonuçtan memnunum, memnununuz.