Abone Ol

"Bu kadar sevildiğimi bilmiyordum!" İşte Ümit'in yaşadığı şokun detayları!!!

Alman 1. Ligi'nin ikinci haftasında Köln'ün Karlsruhe ile oynadığı maçta fenalaşarak yere yığılan Ümit Özat, kaldırıldığı hastaneden taburcu edildi...

"Bu kadar sevildiğimi bilmiyordum!" İşte Ümit'in yaşadığı şokun...

Köln'deki evinde basın mensuplarını kabul eden Özat, Karlsruhe maçındaki pozisyonda ileri gittikten sonra döndüğünü ve bir anda gözünün karardığını söyledi. "Tansiyonum düştü herhalde. Eğildiğimi hatırlıyorum, ondan sonrasını hatırlamıyorum." diyen millî futbolcu, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Aziz Yıldırım başta olmak üzere bine yakın kişinin kendisini aradığını belirtti. Tecrübeli futbolcu, "Beni seven, arayan, dua eden herkese teşekkür ediyorum." dedi. Ümit Özat, futbol hayatına devam edip etmeyeceğine ilişkin kararını önümüzdeki günlerde yapılacak tahlillerden sonra ailesi ile birlikte vereceğini ifade etti.

Ümit hastanede maçın sonucunu sorunca boynuna sarılıp ağladım

Almanya 1. Ligi'nin ikinci haftasında Köln'ün Karlsruhe ile oynadığı maçta fenalaşarak yere yığılan Ümit Özat'ı teknik direktörü Christoph Daum ve takım arkadaşları yalnız bırakmadı. Köln antrenörü Daum ve takım arkadaşları, maçın ardından Ümit Özat'ı hastanede ziyaret etti.

Daum, Ümit'le aralarında antrenör-futbolcu ilişkisinden çok daha öte bir dostluk olduğunu vurgulayarak, maç boyunca aklının sahada değil, Ümit'in sağlığında olduğunu anlattı. "Hastaneye gittiğimde büyük bir kaptan olduğunu göstererek, hemen maçın sonucunu sordu." diyen Alman hoca, bu durum karşısında çok duygulandığını ve kendisine sarılarak ağladığını söyledi. Köln'ün kalecisi eski Galatasaraylı Mondragon da takım arkadaşının ölmemesi için Allah'a yalvardığını ifade etti. Maç esnasında ağlamasıyla ilgili, "Evet, çok üzüldüğüm bir andı. Allah'a dua ettim." diye konuştu. Hastaneden taburcu olduktan sonra evinde gazetecilerin karşısına çıkan tecrübeli futbolcu, yapılacak tahliller ve ailesiyle görüştükten sonra futbola devam edip etmeyeceğine karar vereceğini söyledi.

Almanya 1. Ligi'nin ikinci haftasında Köln'ün Karlsruhe ile oynadığı maçta fenalaşarak yere yığılan ve daha sonra hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan Türk futbolcu Ümit Özat'ın taburcu edildiği bildirildi.

Kulüp doktoru Jürgen Böhle, eldeki verilere göre Ümit'in gelecek hafta antrenmanlara çıkabileceğini umduğunu söyledi. Meslek hayatında ilk kez böyle bir şeyin başına geldiğini ifade eden Böhle, "Sorun kan dolaşımı bozukluğu, stres veya az su ya da yemek yemekten veya vücudun susuz kalmasından kaynaklanabilir. Bunu tam olarak bilmiyoruz. Normalde oyuncularımızın yeme içmelerine dikkat ediyoruz. Meslek hayatımda ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Ümit, yere düştükten sonra dilini yuttu. Yoksa kalp krizi ya da başka bir olay yok. Zaten sedye ile soyunma odasına götürülürken kendine geldi ve konuşmaya başladı. Hatta oynamak istediğini bile söyledi.'' dedi.

Daum, Foe'yi hatırlayınca gözyaşlarını tutamamış

Köln Teknik Direktörü Christoph Daum ve takım arkadaşları, Özat'ı yalnız bırakmadı. Köln antrenörü Daum ve takım arkadaşları, maçın hemen ardından Ümit Özat'ı hastanede ziyaret etti. Köln'ün Rumen golcüsü Sergiu Radu, büyük şok geçirdiklerini, ancak Ümit'in bilincinin yerine geldiği haberi üzerine maça devam ettiklerini söylerken, "Ümit için oynadık. 2-0'lık galibiyetimizi Ümit Özat'a armağan ediyoruz." şeklinde konuştu.

Teknik Direktör Daum da, Ümit Özat'la aralarında antrenör-futbolcu ilişkisinden çok daha öte bir dostluk olduğunu vurgulayarak, dün maç boyunca aklının sahada değil, yalnızca Ümit'in sağlığında olduğunu anlattı. Daum, "Hastaneye gittiğimde büyük bir kaptan olduğunu göstererek hemen maç sonucunu sordu. Bu, beni çok duygulandırdı. Kendisine sarıldım. Ümit ayaklarının çözüldüğünü ve bir anda kontrolsüz kalarak yere yığıldığı ana kadarı hatırladığını söyledi. Ümit, hem kişilik hem de takım kaptanı olarak sorumluluğunu yerine getiren iyi bir insan. Olaydan sonra takım olarak oyuncularım onun için oynadıklarını ve kazandıklarını söylediler. Benim için en önemli olan şey, Ümit'in tekrar sağlığına kavuşması. Dün elde ettiğimiz zaferi ancak Ümit tekrar sağlığına kavuştuğunda ve takımdaki yerini aldığında kutlayabileceğim." dedi.

Alman çalıştırıcı Daum, maçın hakemi Florian Meyer'in kendisine gelerek maçı tatil etmeye hazır olduğunu söylediğini ifade ederek, "O anda oyuncularım ve ben birbirimize baktık. Sonra Ümit'in tekrar bilincinin yerinde olduğunu ve konuştuğunu, hatta oynamak bile istediğini öğrenince oyuna devam etme kararı aldık. Konfederasyon kupasında Foe de maçta yere yığılmıştı ve sonra iyi olduğu söylendi ve rahatlamıştık. Ama ondan sonra ölüm haberi gelince tamamen şok olmuştuk. Ümit'te de böyle olur diye çok korktuk." diye konuştu.

Mondragon: Yaşaması için çok dua ettim

Köln'ün kalecisi eski Galatasaraylı Mondragon, takım arkadaşı Ümit Özat'ın ölmemesi için Allah'a yalvardığını söyledi. Maç esnasında ağlamasıyla ilgili, "Evet, çok üzüldüğüm bir andı. Allah'a dua ettim. Çünkü ben bu olayı üç kez farklı takımlarda yaşadım. İlkinde Kolombiya'daki... Sonunda futbolcu arkadaşımız hayatını kaybetmişti. Sonra Türkiye'de oynarken Vestel Manisa karşısında. Ve şimdi de dün, hem de kaptanımız Ümit Özat. Kendi kendime sordum, neden hep bende bunlar oluyor diye. Ümit için dua ettim. Şu anda durumunun iyi olduğunu ve en kısa zamanda aramıza döneceğini biliyorum. Bunun için de sevindim'' diye konuştu. Öte yandan iki futbolcu, geçen sene Köln'ün antrenmanı sonunda soyunma odasında kavga etmişler ancak sonradan barışmışlardı.

Dilin boğaza kaçması futbolcuları korkutuyor

Yeşil sahalarda her türlü iklim şartlarında 90 dakika mücadele etmek zorunda kalan futbolcular, kimi zaman ani ölümlerle yüz yüze gelebiliyor. Köln'de önceki gece dili boğazına kaçarak sahaya yığılan Ümit Özat gibi daha önce de yeşil sahalarda buna benzer vakalar yaşandı. Türkiye'de özellikle amatör kümelerde yaşanan bu vakalarda, futbolcular ölümle burun buruna gelirken ani müdahalelerle can kaybı engellendi. 2004 Aralık'ta Kastamonu'da 1. Amatör Küme Futbol Ligi'nde oynanan bir maçta, karşılaşmanın hakemi Coşkun Özkara, girdiği ikili mücadele sonucu dili nefes borusunu tıkayan futbolcu Mehmet Çelik'e müdahale ederek nefes almasını sağladı. 11 Mart 2007'de Zonguldak'ta amatör kümede oynanan karşılaşmada yapılan faulde dili boğazına kaçan 27 yaşındaki Ali Üyüm'ü, takım kaptanı kurtardı. Ali Topal, yerde çırpınan Ali Üyüm'ün dilini boğazından çıkardı. Geçen sezon Trabzon 1. Amatör Küme Futbol Ligi'ndeki Boztepespor-Derecikspor maçında da benzer bir olay yaşanmıştı. Karşılaşmanın 16'ncı dakikasında Derecikspor'un 11 numaralı oyuncusu Oğuzhan Aydın, rakibi Murat Semiz ile birlikte hava topuna çıkıp yere yığıldı. Bu pozisyon sonrası Oğuzhan'ın dili boğazına kaçtı. Rakip Boztepespor oyuncusu Cafer, sağlıkçı Ayhan Dinçer ile birlikte boğaza kaçan dili çıkartmaya çalıştı. Müdahale sonucu Oğuzhan, yeniden nefes almaya başladı. Yasin Tuncer, İstanbul

Sporcuların kalbi büyük risk altında

Universal Hospital Kardiyoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Metin Gürsürer, futbolcularda kalp sağlığı kontrollerinin önemli olduğunu bildirdi. Gürsürer, futbolcularda kalp krizi riskine işaret ederek, "Futbolcularda kalp sağlığı kontrolleri çok ciddi ele alınmalı. Kalp hastalıklarıyla ilgili sahada birtakım üzücü olaylarla karşı karşıya kalmamaları için kalp sağlığının tespitine yönelik testler yaptırmaları gerekir.'' görüşünü dile getirdi. Gürsürer, sıcak havada oynanan futbol gibi ağır sporlarda, aşırı su ve elektrolit kaybının futbolcularda ani kalp krizi ve ölümlere yol açabildiğini belirtti.

Zaman