Abone Ol

Bu haberi okumadan yola çıkmayın! İşte yol durumu!

MEDYAFARESİ VİDEO- Kurban Bayramı tatili için yola çıkan sürücüler memleketlerine gitmek için yollara akın ettiler...

Bu haberi okumadan yola çıkmayın! İşte yol durumu!

Kurban Bayramı tatili için yola çıkan sürücüler, TEM otoyolunun İstanbul-Ankara yönünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Sabah saatlerinden itibaren TEM otoyolunun İstanbul-Ankara yönünde araç yoğunluğu yaşanırken, zaman zaman meydana gelen trafik kazaları nedeniyle ulaşım durma noktasına geldi.

TEM otoyolunun Düzce kesimindeki 1. ve 3. viyadük ile Kaynaşlı'nın Bolu Dağı kesimine kadar uzun araç kuyrukları oluştuğu gözlenirken, Ankara-İstanbul yönü ile D-100 karayolunda yoğunluk yaşanmıyor.

İşte İstanbul trafiğinin son durumu!-VİDEO

Bu arada Bolu ve Düzce Emniyet Müdürlüklerine bağlı çok sayıda trafik ekibi, otoyol güzergahında görev yaparken, belirli kesimlerinde de radarlarla hız kontrolleri gerçekleştiriyor.

Sürücüleri dikkatli araç kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyaran trafik ekipleri, hatalı sollama, aşırı hız, yakın takip yapmamalarını ve emniyet şeridini kullanmamaları için çağrıda bulunuyor.

TEM otoyolunun Bolu ve Düzce kesimindeki yoğunluğun bu gece geç saatlere kadar süreceği tahmin ediliyor.

BANDIRMA LİMANI'NDA YOĞUNLUK!
İDO hızlı feribotları İstanbul Yenikapı-Bandırma arasında günde 10 ve 12 sefer yaparken, her seferde bin yolcu ve 200 aracı taşıyor. Deniz otobüsleri de 450 ve 650 yolcuyu 2 saatte Bandırma Limanı'na getiriyor. Ege ve Akdeniz sahillerinde tatilini geçirmek için İstanbul'dan Bandırma'ya gelen tatilciler, Bandırma trafiğini de kilitledi. Bandırma çıkışı Balıkesir, Susurluk, İzmir, Bursa, Çanakkale karayollarında uzun araç kuyrukları oluşurken, İzmir'den İstanbul'a gitmek isteyen araç sürücüleri de Bandırma İDO iskelesinde kuyruk oluşturdu.

SÜRÜCÜLERE SİS ŞOKU
TEM otoyolu Düzce kesimi ile D-100 karayolunda yoğun araç trafiği yaşandı. Bayram trafiğine sisli havada eklenince yol eziyete dönüştü.

Video için tıklayınız...

5 günlük kurban bayram tatili için özellikle İstanbul'dan memleketlerine gitmek için yola çıkan tatlciler, TEM otoylu ve D-100 karayolunda araç yoğunluğu oluşturdular. TEM otoyolu Düzce kesimi ile D-100 karayolu üzrerinde zaman zaman trafik durma noktasına geldi. Yoğun bayram trafiğine sisli havada eklenince sürücüler zor anlar yaşadılar. Sis nedeni ile Düzce'de çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi.

YETKİLİLERDEN ÇOK ÖNEMLİ UYARI!
Yetkililer ise, tatile çıkacak olan sürücüleri uyararak özellikle sabah ve akşam saatlerinde TEM otoyolu ve D-100 karayolu üzerinde sis yoğunluğu nedeni ile sürücülerin dikkatli araç kullanmalarını, trafik işaret ve işaretçilerine duymalarını istediler.

HAVALİMANI VE OTOBÜS TERMİNALLERİNDE DURUM NE?
Atatürk Havalimanı'nda özellikle bugün büyük yoğunluk yaşanıyor. Yetkililer uçak yolcularının havaalanına uçuş saatinden 2.5-3 saat önce gitmesini öneriyor.

Otobüs terminalleri de bayram öncesinin bildik görüntülerini tekrarlıyor. Yoğunluk nedeniyle otobüsler belirlenen saatlerinde hareket edemiyor.

İSTANBUL'DA BAYRAM TRAFİĞİ HİSSEDİLİR ÖLÇÜDE ARTTI
Tatilin başlaması ile birlikte İstanbul'dan yola çıkan sürücülerin oluşturduğu yoğun bayram trafiği, gece yarısına kadar sürerken, özellikle Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçişte Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet (FSM)'de uzun kuyruklar oluştu. Bazı bölgelerde trafiğin durma noktasına geldiği gözlenirken, gece yarısından itibaren gişelerin ücretsiz tarifeye geçmesi trafiği kısmen rahatlattı. Kurban Bayramı tatili süresince bu gece 00.00'den sonra uygulamaya konan ücretsiz tarifeden habersiz olan bazı sürücüler, kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Karayolları Müdürlüğü'nün, köprü gişelerine "Ücretsiz Geçiş" uyarısına rağmen geçiş kartını turnikeye sokan sürücüleri, yine karayolları görevlileri uyardı.

Yoğunluk, Avrupa'dan Anadolu yakası istikametine artarken, Hasdal'dan FSM Köprüsü'ne, Okmeydanı'ndan Boğaziçi Köprüsü yönüne trafikte yoğunluk yaşanıyor. Bayram tatili nedeniyle dün akşam mesai saatinden sonra hissedilir ölçüde artan trafiğin, bugün de devam etmesi öngörülüyor

''Kurban Bayramı Tatili Süresince Alınacak Trafik Tedbirleri''
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, Kurban Bayramı tatili süresince, karayollarında trafik yoğunluğunun artış gösterdiği, buna bağlı olarak biran önce kavuşma arzusunun baskısıyla trafikte oluşan ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda bu güzel günlerin ayrılık ve hüznü çağrıştıran günlere dönüştüğü belirtildi.

Vatandaşların huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla mevcut trafik tedbirlerine ek olarak karayollarında bazı tedbirler alındığı bildirilen açıklamada, bu tedbirlerin görev, yetki ve sorumluluğu bulunan bütün kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içinde planlanıp uygulanacağı kaydedildi.

Genelgeye göre, tatil süresince şehirlerarası ve şehir içi karayollarında görevli ekipler, trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personel ile takviye edilip, ortalama her 30 kilometreye bir ekip düşecek şekilde görevlendirilecek. Ayrıca, karayollarının önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak.

Trafik hizmetlerinden sorumlu birim amirleri, bayram tatilinin özellikle başlangıç ve bitiş günlerinde, bizzat karayolları güzergahında bulunacak ve alınan tedbirleri uygulatıp, gerekli koordinasyonu sağlayacak.

Genelgede yer alan diğer önlemler şöyle:

-Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirilecek.

-Emniyet Genel Müdürlüğünce uygun görülecek güzergahlarda, karayolu trafiğini kontrol etmek, hatalı davranışları görülen araç ve sürücülerini trafik denetim ekiplerine bildirmek ve gerektiğinde karayolları üzerinde ek tedbirler aldırmak üzere, havadan helikopter ile izleme ve denetlemeler de yapılacak.

-Bayram tatili süresince şehir içi ve şehirlerarası karayollarında görevlendirilen motorize trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.

-Bayram öncesinde basın yayın kuruluşları kanalıyla, yol kullanıcılarına şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarında toplu taşım araçlarını kullanmaları, ayrıca tatil süresince de trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde ulusal, bölgesel ve yerel duyuru ve yayınların yapılması sağlanacak.

-Yol kullanıcılarının yoğun olarak mola verdikleri karayolları üzerindeki dinlenme tesislerinde, trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılması sağlanacak, ayrıca bu tesisler ile karayolları üzerindeki denetim noktalarında sürücü ve yolcuların bilgilendirilip bilinçlendirilmelerini sağlayacak broşür ve sticker gibi materyaller dağıtılacak.

-Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacak. Ayrıca, karayolu güzergahlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.

-4-14 Kasım 2011 tarihleri arasında (B1) ve (D1) yetki belgesi sahibi firmaların, tarifeli yolcu taşımacılığı hat listesinde bulunan taşıma hatlarının dışına çıkmamaları, ücret tarifelerine uymaları, bu konuda bir taşıma sözleşmesi yapmaları ve bu sözleşmeyi seyahat esnasında taşıtta bulundurmaları kaydıyla, zaman tarifesine bağlı olmaksızın (B2) ve (D2) yetki belgesi sahiplerinin taşıt belgelerinde kayıtlı 25 ve üzeri koltuk kapasitesine sahip araçlarını kullanabilmeleri Ulaştırma Bakanlığı'nın 24.08.2011 tarih ve 2011/KUGM-14/YOLCU sayılı genelgesi ile uygun görülmüş olup, otobüsler üzerinde yapılacak kontrollerde, bahse konu genelge hükümleri doğrultusunda hareket edilecek.

-Son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarının nedenleri incelendiğinde, bu kazaların önemli bir bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali gibi nedenlerden meydana geldiği görüldüğünden, bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verilecek.

Sivil giyimli polisler denetim yapacak

-Denetimler, yolda gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak, bulunması halinde kontrol ceplerinde, bulunmaması durumunda ise yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeksizin yapılacak.

-Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini artırmak amacıyla trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin en az yüzde 10'u sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek. Bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacak. Ayrıca, bu denetim şekli ulusal ve yerel basın yayın kuruluşları aracılığıyla yol kullanıcılarına duyurulacak.

-Kayıt sistemli radar ekipleri, başta otoyollar ve bölünmüş karayolları olmak üzere, hız ihlallerinin ve ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarının yoğunlaştığı yer ve yol kesimlerinde tespit edilen saat dilimlerinde seyir halinde denetimlerini sürdürecek. Araç durdurmanın mümkün olmadığı veya risk oluşturduğu durumlarda denetimler, ihlalde bulunanların araç tescil plakasına göre cezai işlem uygulanmak suretiyle gerçekleştirilecek.

-Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 05.00-07.30 saatleri ve batı istikametinde ise akşam 16.00-18.00 saatleri arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek. Bu sayede görevlilerce aracın teknik şartlara uygunluğuna, belge ve plakalarının araç üzerinde ve uygun durumda olup olmadığına, sürücünün gerekli belgelerinin bulunup bulunmadığına yönelik kontroller yapılırken, aracın iç mekanındaki havanın değişmesi, hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesi sağlanacak.

Yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülerin bölge trafik kuruluşlarında dinlenebilecekleri belirtilecek, çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecek.

-Denetim amacıyla durdurulan araçların basit teknik muayeneleri de yapılacak, sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilecek, takmayanlardan emniyet kemerlerini takmaları istenecek ve kendilerine gerekli bilgilendirmelerde bulunulacak.

-Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde heyelan, yol çökmesi, yolda çalışma, yağış ve sel gibi trafik akımını ve güvenliğini etkileyen durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, araçların alternatif güzergahlara yönlendirilmesi de dahil olmak üzere gerekli tedbirler ivedilikle alınacak.


Ağır tonajlı araçlar bekletilebilecek

-İki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların (tır, kamyon, tanker gibi) uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilmesi sağlanacak, daha sonra bu araçlar trafik yoğunluğu oluşturmayacak şekilde belli zaman aralıklarıyla trafiğe çıkarılacak.

-Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşların zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak. Ayrıca, 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlara gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacak.

-Arıza, kaza veya hava şartları nedeniyle yolda kalan araçların çekilip kurtarılmalarını sağlamak amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarına, özel kuruluşlara ait vinç ve kurtarma araçlarını hava ve yol durumunun gerektirdiği hallerde, önem arz eden yol kesimleri ve kavşaklar ile Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliklerinde hazır bekletilmeleri sağlanacak.

-Bayram öncesi kurbanlıkların denetiminde görevli Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri ile veteriner hekimlere talepleri halinde yardım edilecek.

-Görevlilerin kılık ve kıyafetleri ile ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterilecek, sürücülere hitap edilirken saygılı ve kararlı olunacak, halkla ilişkileri zedeleyecek diyalog ve tartışmalara girilmeyecek.

-Alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir nedenle karayollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durum en seri şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kaza Danışma Biriminin 0312 412 25 92 numaralı telefon veya 0312 468 91 43 numaralı faksa bildirilecek.