Abone Ol

Bu fotoğrafın cezası 74 kırbaç! Türkiye'de şeriat isteyenler Roya Heshmati'ye iyi baksın

İran’da başı açık fotoğraf paylaşan kadın 74 kez kırbaçlandı. Ayrıca kadına para cezası da kesildi.

Bu fotoğrafın cezası 74 kırbaç! Türkiye'de şeriat isteyenler Roya Heshmati'ye iyi baksın

İran’da Roya Heşmati isimli kadın geçen mayıs ayında başkent Tahran sokaklarında başı ve kolları açık, dizaltı etekli halde yürürken çekilmiş bir fotoğrafını sosyal medyadan paylaştı.

Heşmati hakkında “genel ahlakı ihlal etmek” ve “yurt dışındaki gruplardan para almak” suçlamalarıyla dava açıldı. Toplam 9 yıl hapis, 11 milyon 250 bin tümen (yaklaşık 8 bin TL) para ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Başını örtmeden çekildiği fotoğraf gerekçe gösterilerek kırbaç cezasına çarptırılan Roya Heshmati, "Hikayemin bu kadar ilgi görmesini beklemiyordum" dedi.

Avukatının itirazı üzerine ceza 1 milyon 250 bin tümen para ve 74 kırbaça çevrildi. Genç kadının cezası geçen hafta çarşamba günü infaz edildi.

İran'da kadın hakları savunucusu Roya Heshmati, birkaç ay önce başkent Tahran'da başı açık şekilde çekilmiş fotoğrafını paylaştığı gerekçesiyle 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. İran adliyesi, Hesmati'nin 'genel ahlakı ihlal etme' suçlamasıyla 3 Ocak'ta kırbaçlandığını ve başörtüsü takmadığı için para cezasına çarptırıldığı duyurdu.

TELEFON VE BİLGİSAYARINA EL KONULDU

Heshmati'nin avukatı Maziar Tatai, İranlı kadının önce başı açık bir fotoğrafını paylaştığı gerekçesiyle tutuklanıp telefonu ile bilgisayarına el konduğunu, daha sonra ise İran yargısının suçlamaları birkaç kez değiştirdiğini anlattı. Şark gazetesine konuşan avukat, Heshmanti'nin 11 gün gözaltında tutulduğunu da aktardı. Avukat, Heshmati'nin başlangıçta 13 yıl dokuz ay hapis ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldığını ancak kararın yeniden gözden geçirilmesiyle cezanın 74 kırbaç cezasına indirildiğini ekledi.

İnsan hakları kuruluşu Hengaw'a yazdığı mektupta yaşadıklarını anlatan Heshmati, kırbaçlama sırasında "'Jin, Jîyan, Azadi" sloganı attığını ve "Esaret elbisesi yırtılmıştır. Esaretimizin kara gecesi şafak vakti olacak, bütün taze yaralar iyileşecek, bütün prangalar baltaya dönüşecek" diye fısıldadığını ifade etti. İşkence sırasında kelepçelendiğini ve başörtüsü takmaya zorlandığını anlatan Heshmati, kırbaçlandığı yeri 'Orta Çağ'dan kalma bir işkence odası' sözleriyle niteledi ve yatağa zincirlendiğini belirtti.

'YÖNETİMİNİZDEN TİKSİNİYORUM'
Heşmati, Nisan 2023'teki tutuklanmasının nasıl gerçekleştiğini Facebook sayfasında anlattı. Olay, sosyal medyada da infial yarattı.

İran'da eski başkana olan eşi Mir Hüseyin Musevi ile beraber ev hapsinde tutulan Zahra Rahnavard, "Roya Heshmati'yi kırıyorsunuz ama o uyanmış vicdanı ve dayanıklılığıyla size gülüyor. Sizin yönetiminizden tiksiniyorum" ifadelerini kullandı.

'HİKAYEMİN BU KADAR İLGİ GÖRMESİNİ BEKLEMİYORDUM'

Roya Heshmati de, sosyal medyada paylaşımlarına gelen yanıt ve tepkileri cevapladı. "Hikayemin bu kadar ilgi görmesini beklemiyordum" dedi ve gösterilen dayanışma için teşekkür etti.

Heshmati, yaşadıklarını kendi sayfasında özel olarak paylaştığını açıklayarak, kendisinin 'kamuya mal olmuş bir kişi olmadığını ve bu statüyü değiştirmek istemediğini' vurguladı. Sonuç olarak, tartışmaları önlemek için Facebook ve Instagram hesaplarını 'gönüllü olarak' devre dışı bırakmaya karar verdiğini söyledi