Abone Ol

Bu canavar Türkiye’ye mi gönderilecek?

İsveç’te kendisini yankesicilik yaparken yakalayan genç bir anneye çocuklarının gözü önünde vurup kaçan sığınmacı yakalandı.

Bu canavar Türkiye’ye mi gönderilecek?

Avukatı Türk olan Cezayirli sığınmacı yargılanacak. Sosyal medya ise AB ile varılan mutabakat uyarınca Haziran ayında uygulanmaya başlaması planlanan Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde; İsveç gibi ülkelerin, suç işleyen kaçak göçmenleri Türkiye’ye gönderip göndermeyeceğini tartışıyor. Ankara, Türk vatandaşlarına AB’de vizesiz dolaşım karşılığında, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa’ya giden göçmenleri geri almayı kabul etmişti.

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Gamla Stan metro istasyonunda gerçekleşen ve saniye saniye kameralara yansıyan olayda, yaşlı bir kadının cep telefonunu çalmaya çalışan hırsıza engel olmaya çalışan genç bir anne, saldırganın hışmına uğradı.

İki çocuğunun gözü önünde genç kadının karnına ve yüzüne vuran hırsız, daha sonra da kadına tükürüp olay yerinden kaçtı.

"İSVEÇ'İN EN NEFRET EDİLEN ADAMI"

Görüntülerin yayınlanmasının ardından İsveç'te sosyal medya tarafından 'en nefret edilen adam' ilan edilen saldırgan 24 saat içinde yakalandı. Norveç, Yunanistan, Danimarka ve İsveç'te dört farklı isimle sığınma talebinde bulunduğu anlaşılan saldırganın gerçek kimliğinin ortaya çıkması ise birkaç gün aldı. 33 yaşındaki saldırganın Türk avukatı Ekrem Güngör, International Business Times UK haber sitesine yaptığı açıklamada, Cezayir asıllı müvekkilinin adının Sofian olduğunu söylemekle yetindi.

HÜKÜM GİYERSE TÜRKİYE’YE GÖNDERİLMEYECEK

Daha önce de şiddet olaylarına karıştığı belirtilen ve sığınma talebi İsveç tarafından reddedilen Sofian; hırsızlık, saldırı ve taciz suçlarından yargılanmak üzere gözaltında tutuluyor.

Sofian, Dublin Düzenlemeleri uyarınca, Danimarka'ya, yani ilk mülteci talebinde bulunduğu ülkeye gönderilecek. Ancak mahkeme sonucunda hüküm giyerse, cezasını çekmek üzere İsveç'e iade edilecek. Suçsuz bulunursa ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya girdiği ispatlanırsa, Geri Kabul Anlaşması uyarınca Türkiye’ye gönderilme ihtimali de bulunuyor.

İKİNCİ ŞOK

Bu vakayı tartışan İsveç, dün de başrolünde yine bir göçmenin olduğu bir başka olayla sarsıldı. Göteborg kenti yakınlarında yer alan Molndal'daki bir mülteci merkezinde 15 yaşındaki bir sığınmacı, 22 yaşındaki bir kadın görevliyi bıçaklayarak öldürdü.

İsveç'te büyük yankı uyandıran ve sebebi henüz bilinmeyen olayın ardından tutuklanan sığınmacının ismi ya da uyruğu açıklanmadı.

Bu canavar Türkiye’ye mi gönderilecek? - Resim: 1Dünkü olayda bıçaklanarak öldürülen 22 yaşındaki görevli Alexandra Mezher

TÜRKİYE'DE TARTIŞMA YARATTI

Bu iki olay Türkiye sosyal medyasında da büyük bir tartışma başlattı. Zira Suriye’deki savaştan kaçan yüz binlerce mülteciye kucak açan Türkiye, Haziran’dan itibaren göçmen politikasında yeni bir döneme giriyor. Avrupa Birliği’nin şart koştuğu ve Aralık ayında Ankara’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın ilk aşaması Haziran’da başlayacak.

Hürriyet