Abone Ol

Böcekten şüphelenen sigortayı indirsin!

Dedektif Fuat Bal, Helin Avşar'a gizli kayıtların içyüzünü anlattı: Fişe takılı her şey kayıt cihazı olabilir.

Böcekten şüphelenen sigortayı indirsin!

Son günlere damgasını vuran gizli kamera kayıtlarının içyüzünü dedektif Fuat Bal’a sorduk. Bu işlerden birilerinin kazanç sağladığını söyleyen Bal, herkesi uyardı: “Elektronik eşya hediye edenlere dikkat edin. Ortamda böcek olduğundan şüphe ediyorsanız sigortaları indirin”.

Malum gündem siyasilerin gizle kamera kayıtları. Her yerde bu yüzden siyasi hayatı sona erenler, bu işleri kimlerin yaptırdığı konuşuluyor. Konuyu bir uzmanla konuşmak istedim. 14 yıl polislikten sonra emekli olup dedektiflik yapmaya başlayan Tufan Bal'la Lares Park Otel'de buluştuk. O bir kısımını kendisinin icat ettiği malzeme çantasını yanında getirmişti, ben de dedektif kıyafetlerimle hayranı olduğum Pembe Panter kostümlerini. Çok keyifli bir çekim yaptık, ardından herkesin merak ettiği gizli kamera işleriyle ilgili röportajı. Umarım biraz olsun merakınızı giderebilirim.


Son zamanlarda Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri olan, siyasilerin yatak odalarına giren gizli kameralar, nasıl yerleştiriliyor? Bir de ortalıkta bir böcek lafı dolaşıyor. Nedir böcek?
İnternete girin, gizli kamera yazın, bir sürü firma çıkacaktır karşınıza. Bunlar böcek tabir ettiğimiz, ortam dinleme, görüntüleme sistemlerini satan firmalar. Böcek bu aletlerin hepsinin genel adı. Gizli kameraya da böcek deniliyor, ortam dinleme cihazına da. Gözle görünmeyen, saklanan her şey böcek. Gizli kamera, televizyona, radyoya, saate ya da prize yerleştirilebilir.


Peki son günlerde gündeme gelen olaylarda ne tür cihazlar kullanılmış olabilir?
Yasadışı böcekler onlar. Burada özel hayata müdahale var.


Peki sizce kaseti çıkanlar neden istifa ediyor?
Utandıkları için olabilir. Bunu koyanların bu istifadan menfaati var. Bunu düşünmek lazım. Bundan kimler faydalanıyor? Belki rakibi, belki ortağı belki de onu baltalamaya çalışanlar faydalanıyor. Çünkü ortada bir suç yok. Devlet hiçbir zaman özel hayatı takip etmez. Çünkü insanların özel hayatı devleti ilgilendirmez.


Mesela bir partinin yetkilileri geldi ve rakip partiden birilerini takip etmenizi istedi, ne yaparsınız?
Ben o işi yapmıyorum.


Ama yapanlar var...
Var. "Ortağımdan şüpheleniyorum, benden para çalıyor" diyen oluyor. "Ortağımın odasına cihaz koyalım, dinleyeyim" diyor... Hayatta girmem o işlere ama şahit oldum, çok da teklif geldi.


Ne kadar paralar dönüyor bu işlerde?
Kurumuna, konumuna, parasına bağlı.


Siyasi partilerin dinletilmesiyle ilgili neler duyuyorsunuz?
Belediyeler yapıyor bu işi daha çok. Mesela bir ihaleye girecekler, fiyatı öğrenmek istiyorlar. Birbirlerini takip etmek istiyorlar.


En fazla ne kadar uzaklıktan dinleme yapılabilir?
Radyo frekansıyla açık alanda 1000 metreye kadar. Kilometrelerce öteden dinlenebilir bir ortam. Şöyle söyleyeyim 3G cep telefonları dünyanın öbür ucundan bile takip edilebilir. Bir de lazerle dinleme var. Özellikle camlı ortamlarda çok yapılıyor. Bunu engellemek için Ankara'dakileri "Çift katlı perde yapın" diye uyarıda bulundum.


Birileri bu işten bir şeyler kazanıyor
Peki yatak odasında geçen durumlar nasıl kayıt ediliyor?
Bana Bodrum'da bir teklif geldi. "Gizli kamera arıyoruz" dediler. "Ne yapacaksınız" diye sordum... Otellerinin altında mücevher satan dükkânlarını, döviz bürolarını gizli kamerayla takip etmek istediklerini söylediler. Ama amaçları aralarından birinin sevgilisini takip ettirmekmiş, soruşturunca ortaya çıktı. Artık şantaj mı yapacaklardı yoksa başka bir şeyde mi kullanacaklardı bilmiyorum, kabul etmedim çünkü.


Son olaylarda ele geçirilen kaset yok. Sadece görüntüler var fakat kim tarafından çekildiği bilinmiyor.
Bu öyle bir şey ki, alıcısı bulamadıktan sonra kimseyi yakalayamazsınız... Alıcıyı da bulmak neredeyse imkansız, çünkü sinyal yaymıyor, yer belirlemiyor.


Yani bu işler profesyoneller tarafından yapılıyor öyle mi?
Birileri bu işten bir şeyler kazanıyor. Bu profesyonel bir ekip. Buraya girersiniz, hırsızlık süsü verirsiniz, bir cihaz yerleştirirsiniz, dağıtıp gidersiniz. Ama bunun adı hırsızlık olur, bu profesyonel kişilerin yaptığı bir şey. Mesela televizyonun dışarıdan kablosu kesilir, "Televizyon bozuldu" diye servis çağırırsınız. Televizyonu tamir etmek için alırlar, 2 gün sonra teslim ederler... İçine bir tane böcek konmuştur.


Bu son olaylarla ilgili böyle bir ekip kaç ay çalışmış olabilir?
Uzun süreli bir çalışma. Bir kere takip edilen kişilerin zaafı aranıyor. Ne zaafları var? Rüşvet mi, kadın mı, içki mi, kumar mı başka bir şey mi? Bunları bulup bir şekilde görüntüleyip piyasaya sürüyorlar. Bu kişilerin zaafları tespit edilmiş, bir şekilde tuzak kurulmuş, çekilmiş, yayınlanmış. Mesela insanların bazı takıntıları vardır, bir otele gittiklerinde hep aynı odada kalmak isterler.


Kesinlikle. Mesela biz ailece tatile gittiğimizde daha önce kaldığımız odayı tercih ederiz, o şekilde rahat ederiz...
Bu bir hatadır. Ben sizi takip edecek olsam bu durum işimi kolaylaştırır. Sizden önce o odayı tutarım. Cihazı yerleştirir, giderim. Siz otele geldiğiniz gün yan odaya yerleşirim. Ne yapıyorsanız her şeyi görürüm.

Elektronik eşya hediye edenlere dikkat edin
Peki en çok nerelerden şüphelenilmesi gerekiyor?
Elektronik eşyalardan. Fişe takılı her şey kayıt cihazı olabilir. Tabii saat, radyo gibi şeyler de...


Bunlara cep telefonu dinleme dâhil mi?
Hayır. Onu sadece devlet dinler. Mahkeme kararıyla dinlenir çok ayrı bir şey.


Peki kendimizi nasıl koruruz bu tip bir olaya maruz kalmaktan?
Bize gelip böcek araması yaptırabilirsiniz...


Size de gelemiyoruz, ama gizli çekimden şüpheleniyoruz, hemen yapılacak bir şey yok mu?
Sigortayı indireceksiniz... Oteldeyseniz odanın manyetik anahtarı takmazsanız, hiçbir şey çalışmaz.


Kendimizi nasıl koruyabiliriz?
Elektronik eşya hediye edenlere dikkat edin, bu tür hediyeleri almayın. Hep aynı yerlere gitmeyin. Aynı otelin aynı odasında kalmayın. Tanımadığınız tamircileri evinize çağırmayın. Siz "Musluk bozuldu" diyorsunuz. Adam sizi takip ediyor, gelip musluk yerine başka bir şey takıp gidiyor.


Aşırı çapkın koca aldatılmaktan korkuyordu
İngiltere'de dedektif romanları yazan bir yazar, sürekli dedektif tutarmış. Burada da oluyor mu bu tür talepler?
Yok, bize daha çok aldatıldığından şüphelenen karı kocalar başvuruyor. Mesela kendisi aşırı çapkın olduğu için karısının intikam almak için kendisini aldatacağını düşünen bir adam gelmişti. Karısını araştırmamı istedi. Biraz araştırma yaptım... Karısı da o kadar iyi biriydi ki, annesi ve kardeşinden başka da konuştuğu kimse yoktu. Sonunda adam da anladı.


İlginçmiş var mı böyle başka olaylar başınızdan geçen?
Adam zengin, fabrikatör, karısı eşini araştırmak istiyordu. Ama harçlığını kocasından alıyordu. Yani kadının parası yoktu. "Benim bütçem yok ama kocamı takip ettirmek istiyorum" diye geldi. "Ben bu tür işleri almıyorum ama bir arkadaşım var, ona gidin" dedim.


Eşimden hiç şüphelenmedim
Evli misiniz?
Evet.


Eşinizle aranız nasıl?
Çok iyi.


Hiç şüphelendiğiniz oluyor mu eşinizden?
Hayır. 25 yıllık evliyiz.


Eşiniz sizden korkar mı?
Hiç korkmaz.


Kendi evinize böcek taktınız mı peki?
Hiç gerek duymadım, yapmadım yapmam da. Karıma güvenim sonsuz. Biz görücü usulü evlendik, birbirimizi çok sevdik. 23 yaşında bir kızım var, 14 yaşında da bir oğlum var.


Dedektif olmaya nasıl karar verdiniz?
14 yıl polislik yaptım. Emekli olunca özel sektöre geçtim. Bir tanıdığımın ofisinin üst katını verdi. Biraz mucitlik var bende, yeni cihazlar üzerinde çalışıyorum. Mesela bir cihaz kondu, kayıt yapıldı, sonra da kapandı. Bulamazsınız onu. Onu bulmak için gözlük yaptım. Kapanan kamere sistemlerini de bulacağım. Birkaç güne kadar bitiririm herhalde.

Helin Avşar / Habertürk