Abone Ol

BMGK bir ateşkes oylaması daha yapacak: Gazze ile Batı Şeria birleştirilsin çağrısı

Güvenlik Konseyi'nin yeni kararı, geçen Salı günkü genel kurul oylamasından bu denli geniş bir uluslararası destekle çıkan Arap ülkeleri tarafından sunuldu, ancak son metnin akıbeti belirsizliğini koruyor

BMGK bir ateşkes oylaması daha yapacak: Gazze ile Batı Şeria birleştirilsin çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de "düşmanlıkların acil ve sürdürülebilir bir şekilde durdurulması" çağrısında bulunan yeni bir karar tasarısı bugün oylanacak.


Ads by Kiosked
AFP'nin haberine göre; Güvenlik Konseyi'nin yeni kararı, geçen Salı günkü genel kurul oylamasından bu denli geniş bir uluslararası destekle çıkan Arap ülkeleri tarafından sunuldu, ancak son metnin akıbeti belirsizliğini koruyor.

En son ABD, Gazze'de "insani ateşkes" çağrısında bulunan güvenlik konseyi kararını veto etmişti. Ancak BM Genel Kurulu'nda 193 üyeden 153'ü ateşkes yönünde oy kullanmıştı. 

TIKLAYIN | Washington'dan İsrail'e diplomatik kalkan: BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de ateşkes tasarısına tek veto ABD'den!

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan yeni taslak, "Gazze Şeridi'ne güvenli ve engelsiz insani erişimin sağlanması için çatışmaların acilen ve sürdürülebilir bir şekilde durdurulması" çağrısında bulunuyor.

İki devletli çözüm ve "Gazze ile Batı Şeria birleştirilsin" çağrısı
Bölgede iki devletli çözümün altını çizen taslakta, Gazze Şeridi'nin Filistin Yönetimi altındaki Batı Şeria ile birleştirilmesinin önemi vurgulanıyor. 

İsrail ve ABD tarafından eleştirilen taslakta Hamas'ın adı açıkça geçmese de "tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması" çağrısı yapılıyor ve "sivillere yönelik ayrım gözetmeyen tüm saldırılar" kınanıyor.

Güvenlik Konseyi, savaşın başlamasından bu yana Gazze'yle ilgili sadece bir karar kabul ettiği için uluslararası alanda sert eleştirilere maruz kaldı. 15 üyeli konsey, ikisi ABD vetosu nedeniyle olmak üzere beş kararın reddedilmesinin ardından "insani duraklama" çağrısında bulundu.

İsrail saldırıları şiddetlendi
İsrail'in dün Gazze Şeridi'nin tamamında düzenlediği saldırılarda kuzeydeki Cibaliya Mülteci Kampı ve güneydeki bir hastane vuruldu. Saldırılarda en az 130 kişi hayatını kaybetti. 

Gazze'deki İsrail saldırıları hafta sonu yoğunlaştı
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda Pazar günü 90 Filistinlinin öldüğünü söyledi. Hamas'ın Aksa radyosu, Şebab ailesine ait bir eve düzenlenen bir başka füze saldırısında 24 kişinin öldüğünü söyledi.

Sağlık görevlileri Gazze'nin merkezinde, Deyr el-Belah'ta 12 Filistinlinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını söylerken, güneydeki Refah'ta İsrail'in bir eve düzenlediği hava saldırısında en az dört kişi öldü.