Abone Ol

Biri Beyaz Saraya diğeri Yüksek Mahkemeye

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı, ABD başkanlık seçiminde son durum ve olasılıkları değerlendiriyor.

Biri Beyaz Saraya diğeri Yüksek Mahkemeye

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York

ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump, 3 Kasım seçimleri sonrası, son iki gündür sürdürdüğü suskunluğunu bugün Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği basın toplantısıyla sona erdirdi.

Kıyasıya geçen başkanlık yarışında Trump, Pennsylvania, Georgia gibi her geçen saatte oylarının azaldığı, rakibi Biden’ın kendini yakalamasının an meselesi olduğu eyaletlerde, seçim güvenilirliği ile ilgili iddialarda bulundu.

AYŞIN SAVATLI MEDYAFARESİ TV YORUMU:

Her hangi bir dayanak ortaya sunmaksızın, mektupla gönderilen oylar sayıldıkça Biden’ın oylarının artıyor olmasının başlı başına seçimlere hile karıştırıldığının göstergesi olduğunu anlattı.

Donald Trump, bazı bölgelerde oy sayım işlemlerinin gönüllüler tarafından izlenmesinin engellenmeye çalışıldığını, konu ile ilgili başvurdukları mahkemeden olumlu sonuç aldıklarını söyledi.

Michigan eyaletinin Detroit ilçesi özelinde seçim güvenliğini tehlikeye düşürecek durumlar olduğunu ifade etti. Detroit, Afrikalı Amerikalıların yoğun olarak yaşadığı bir bölge olarak biliniyor. Trump’ın bu açıklamaları özellikle Afrikalı Amerikalılar tarafından üzüntüyle karşılandı.

Belki de ilk defa bir Amerikan başkanı, Amerikan demokrasisinin yansıması olan seçimlerle ilgili şaibe olduğu iddialarını ülkenin yönetim merkezi Beyaz Saray’dan dile getirdi. Donald Trump, Pennsylvania, Georgia, Michigan gibi eyaletlerde seçim sonuçlarını Yüksek Mahkeme’ye taşımaya hazırlanıyor.

Trump’tan bir süre önce kısa bir konuşma yapan Biden, kamuoyuna sakin olup oy sayımının tamamlanmasını beklemeleri çağrısını yineledi. Oy sayımı tamamlanmadan kimin kazandığının belli olmayacağını, sabırla beklemenin demokrasi gereği olduğunu ifade etti.

Başkanlığa giden yolda 270 delegeye ulaşması gereken başkan adaylarından, Biden 253, Trump ise 213 delegeyi garantilemiş durumdalar. Beyaz Saray’da önümüzdeki 4 yıl kimin yönetimde olacağını öğrenmeye dakika dakika yaklaşırken Donald Trump’ın işinin zorlaşmaya başladığını görüyoruz. Matematik ve açıklanan son oy trendleri başkanlık için ibreyi Biden’dan yana gösteriyor.

Beyaz Saray’a giden en kestirme yol Pennsylvania’dan geçiyor gibi görünüyor. Biden, Trump ile arasındaki farkı hızla kapatıyor. Oyların yüzde 95’ü açıklanan eyalette, Trump sadece 26319 oy farkla önde. Eyalette mektupla kullanılan oyların neredeyse yüzde 80’inin Biden için kullanıldığı görülüyor.

Eyaletin en büyük şehri Philadelphia’da oyların yüzde 89’u açılmış durumda. Philadelphia, yüksek oranla demokratları destekleyen bir şehir. Diğer bir demokrat şehri olan Delaware’de de oyların yüzde 13’ü henüz açılmış değil. Sadece bu iki şehirde yaklaşık 150 bin oyun mektupla kullanıldığını biliyoruz. Mektupla kullanılan oyların sayımı sona bırakıldığı için Pennsylvania’da Biden’ın oyları sona yaklaştıkça artıyor.

Biden, yalnızca 20 delegeli Pennsylvania’yı kazanacak olsa bile 273 delege sayısı ile yarışın kazananı olacak. Trump’ın ise Pennsylvania’yı kazanmaktan başka şansı yok. Trump, Pennsylvania’yı kaybettiği takdirde, matematiksel olarak 270 sayısına ulaşma şansı kalmayacağı için Beyaz Saray’a veda etmek zorunda kalacak.

Georgia’da adaylar arasındaki fark, her an tamamen kapanabilecek kadar az kaldı. Trump, yalnızca 1775 oy farkla önde bulunuyor. Açılmayan oy sayısının 50 binden az kaldığı Georgia’nın sonuçları Türkiye saatiyle 6 Kasım sabahı 9:00 gibi tamamen açıklanabilir gibi görülüyor.

Pennsylvania ve Georgia’da önde olan aday Trump’a rakibi Biden yaklaşırken, Arizona’da durum tam tersine gelişiyor. Arizona’da oyların yüzde %90’ının sayımı tamamlandı. Biden’ın liderliği az da olsa erimeye başladı. 6 Kasım gecesi itibariyle Biden’ın Trump’tan 46257 oy fazlası bulunuyor. Eyaletin en büyük şehri Maricopa’da oyların neredeyse tamamı mektup yoluyla kullanıldı.

Ancak Arizona’da diğer birçok eyaletten farklı olarak tüm seçmenlere, herhangi bir talepte bulunmaları gerekmeksizin, “absentee ballot” adı verilen mektup yoluyla oy pusulaları gönderilmişti. Dolayısıyla bu eyalet için mektupla kullanılan oyların demokratlarca kullanıldığını düşünmek doğru bir değerlendirme olmayabilir. 1996’da Bill Clinton’dan beri demokratların kazanamadığı Arizona’da Donald Trump’ın aradaki farkı kapatması çok şaşırtıcı olmayacaktır.

6 delegeli Nevada’da Biden 11438 oy ile önde gidiyor. Oyların yüzde 89’u sayıldı.

Biden, Pennsylvania’yı kaybetse bile, başka seçenekler ona başkanlık şansını açık tutuyor. Şu an önde olduğu Arizona’da ve Nevada’da üstünlüğünü devam ettirebilirse ABD’nin 46. Başkanı olabiliyor. Ancak Arizona’da Trump, kendisine açılan her yeni sandıkta biraz daha yaklaşıyor. Dolayısıyla Arizona’yı Trump’a kaptırabilir. Böyle bir durum yaşandığı takdirde Georgia’yı Biden’ın kazanması halinde, yine kazanan Biden oluyor.

Tüm oyların sayımı bitip ABD’nin başkanının kim olduğu açıklandığında bile, başkanlık yarışından her iki taraf da vazgeçmeyeceği ve çeşitli itirazlar ile Yüksek Mahkemeye başvuracağından, nihai sonuca ulaşabilmek için beklemek durumunda kalacağız gibi görülüyor.