Abone Ol

Bilim İnsanları, Hayvanlar Depremi Hisseder mi? Sorusunu Yanıtladı

Sosyal medyada bazı kullanıcılar, evde besledikleri evcil hayvanlarının ve sokak hayvanlarının depremden önce ısrarlı bir şekilde sesler çıkardığını dile getirdi.

Bilim İnsanları, Hayvanlar Depremi Hisseder mi? Sorusunu Yanıtladı

Pazartesi (6 Şubat) sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi de 7,7 şiddetinde, saat 13.24'te de Elbistan da 7,6 şiddetinde iki deprem meydana geldi. Depremler; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük yıkıma neden oldu. Arama-kurtarma çalışmaları depremin 8. gününde de sürerken, sokak hayvanlarının depremden önce sesler çıkardığı iddia edildi.

Hayvanlar depremi önceden hisseder mi?

İnsan, 20 ila 20 bin hertz aralığındaki sesleri algılayabiliyor. Çoğu deprem dalgasının frekansı 20 hertz'den az. Bu nedenle dalgaların kendisi genellikle duyulmuyor. Bu tür depremlerde insanların duyduğu gürültü çoğu zaman binalardaki kırılmalardan kaynaklanıyor.

İşitilebilir aralıkta depremler de mümkün. Bunlar bir gümbürtü olarak duyulabilir.

Bazı kişiler köpek kedilerin, insanların duyamadığı deprem seslerini titreşimlerini hissettiğine inanıyor. Uzmanlara göre bu, doğrulanabilmiş bir bilgi değil.

Bazı hayvanların davranışlarında depremlerden önce değişiklikler gözlemlenmiş olabilir. Fakat bilim insanlarına göre bu davranışlar tutarlı değil ve çoğu zaman depremden önce algılanabilir bir davranış değişikliği olmuyor.

Bu alanda uzun yıllardır çalışma yürüten Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü’nden Prof. Martin Wikelski, bu alanda yürüttükleri çalışmaların sonuçlarını anlattı ve paylaşılan videoları BBC için inceledi.