Abone Ol

Bildirici, Gazetecilerin Yargılandığı Davaya Uzman Raporu Sundu

Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve Tele 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel hakkında 31,5 yıla kadar hapis cezasının istendiği davada Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici bilirkişi olarak bir rapor hazırladı.

Bildirici, Gazetecilerin Yargılandığı Davaya Uzman Raporu Sundu

Gazetecilerin yaptığı haberler nedeniyle yargılandıkları davada gazeteci Faruk Bildirici'nin bilirkişi olarak hazırladığı raporu mahkeme dinledi. Rapor aynı zamanda dava dosyasına girdi.

Faruk Bildirici deliller eşliğinde hazırladığı raporda "yapılan tamamen gazeteciliktir" dedi.

Müyesser Yıldız ve İsmail Zeki Dükel’in “gazetecilik faaliyeti adı altında basın özgürlüğü için tanımlanan yasal sınırları aşarak devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli bilgileri kamuoyuna açıkladıkları” iddiasını Faruk Bildirici, 4 başlıkta inceledi:

Erdal Baran ile görüşmelerinin amacı, üslubu ve içeriği açısından,
Bu görüşmelerde elde ettikleri bilgilerin niteliği açısından,
Görüşmelerde öğrendikleri bilgileri nasıl ve ne için kullandıkları açısından,
Kamuoyuna açıkladıkları bu bilgilerin yarattığı sonuçlar açısından.
Bildirci'nin raporundan önemli başlıklar şöyle:

"Müyesser Uğur ve İsmail Dükel’in GSM telefonları 9 Ocak 2020 ve 9 Mart 2020 tarihleri arasında dinlenerek kayda alınmıştır. Savcılık, iletişimin tespiti ve kaydı işlemlerinin bitmesinden 3 ay sonra harekete geçti."

"Asli failin (Erdal Baran) İstanbul’da yaşamasına, olay yerinin de İstanbul olmasına rağmen soruşturmanın neden Ankara’dan yürütüldüğü ve iletişimin tespiti ile kaydı kararlarının neden Ankara’dan verildiği hakkında soruşturma dosyasında bir açıklama bulunmamaktadır."

"İddianamede Baran'ın bilgi aktardığı gazetecilerin sadece Müyesser Uğur ve Dükel olmadığına dair somut kanıtlar var. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı başka gazetecilerle görüşmesini araştırmamış."