Abone Ol

BİK'ten Evrensel'e 45 gün ilan kesme cezası

BİK, Evrensel’de Ragıp Zarakolu’nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlığıyla yayımlanan yazısına, basın tarihine geçecek rekor ceza verdi. Yazı nedeniyle Evrensel Gazetesine ve internet sitesi "evrensel.net"e 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verildi.

BİK'ten Evrensel'e 45 gün ilan kesme cezası

Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel gazetesine, Ragıp Zarakolu’nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlığıyla yayımlanan yazısını gerekçe göstererek 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi.

Evrensel.net'i de kapsayan ceza kararına itiraz edeceklerini söyleyen Evrensel Avukatı Devrim Avcı, “45 günlük ilan kesme cezası şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası. İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil” dedi.

Evrensel ile Artı Gerçek adlı internet sitesinde 5 Mayıs 2020 tarihinde "Makus Kaderden Kaçış Yok’"başlığıyla yayımlanan Ragıp Zarakolu’nun köşe yazısına ilişkin sosyal medyada linç kampanyası başlatıldı.

Hemen ardından ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un suç duyurusu ile soruşturma başlatıldı. "Darbe mesajı vererek anayasal düzeni hedef almak" suçlaması ile yürütülen soruşturma kapsamında Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Görkem Kınacı, 14 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade verdi.

BİK SORUŞTURMA BAŞLATTI

13 Mayıs 2020 toplanan Basın İlan Kurumu da aynı yazı ile ilgili soruşturma başlattı. Basın ahlak Yasasının 129 sayılı Genel Kurul Kararı’nın 1. maddesi ile aynı maddenin (a), (ç), (d) ve (ı) bentlerinin ihlal edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gazetemizden savunma talep edildi.

27 Mayıs 2020 tarihinde gazetemiz tarafından gönderilen savunmada, yazıda Türkiye siyasi tarihini kısa bir özeti yapılarak siyasi iktidarların iktidara gelme ve gitmesi, seçilmesi ve seçimi kaybetmesi, iktidarı alabilmek ve iktidarda kalabilmek için yaptıkları koalisyonlar birlikteliklerinin açıklandığına vurgu yapıldı.

Birçok yerleşik Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM karar örneklerinin de yer aldığı savunmada söz konusu yazının hukuka uygunluk sınırları içinde eleştiri ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi.