Abone Ol

Son dakika: Biden’ın Başkanlığı Resmen Onaylandı

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Akyarlı Savatlı yazıyor: 3 Kasım ABD başkanlık seçimini kazanan Joe Biden’ın başkanlığı, ABD'nin elli eyaletindeki seçici delegeler kurulu oylamaları ile resmen onaylandı

Son dakika: Biden’ın Başkanlığı Resmen Onaylandı

Ayşın Akyarlı Savatlı / New York / Medyafaresi.com

ABD’de 3 Kasım Başkanlık Seçimleri sonrası başkan ve başkan yardımcılarının resmen seçilmesi için prosedürel olarak oylama yapması gereken seçici delegeler kurulunun 538 üyesi elli eyalette toplandı ve oylama sonucu Joe Biden’ın ABD başkanlığı resmi olarak onaylanmış oldu.

Seçilmiş Başkan Joe Biden, 55 kişilik California eyaleti seçici delegeler kurulu üyelerinin oy kullanmalarının tamamlanması ile birlikte 270 sınırını aştı. Oylama esnasında, anahtar konumdaki Arizona, Georgia, Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya gibi eyaletler dahil herhangi bir sürpriz yaşanmadı.

Oylamada Cumhuriyetçilerin genel olarak sessizliklerini korunduğu görülürken, Cumhuriyetçi Teksas Senatörü John Cornyn, Joe Biden’ın başkanlığını tanıdığını açıkladı.

Başkan Trump’ın baskıları nedeniyle yaşanan stresli dönem eyaletlerde prosedürel oylamaların gerçekleştiği merkezlerde alışılmışın dışında şekilde güvenlik arttırıldı. Özellikle Michigan ve Wisconsin’da oylama sırasında oylama yapılan binalar kamuya kapatıldı.

Seçici Delegeler Kurulu oylaması her ne kadar Amerikan demokrasisi için önemli bir olay olarak görülse de hiçbir dönemde böylesi yoğun ilgi çekmemişti. Bu ilginin nedeni olarak başkan Trump’ın seçim sonuçlarını bir türlü kabullenmemesi, sonuçları değiştirmeye yönelik devam eden uğraşları gösteriliyor.

Seçilmiş başkan Joe Biden’ın oylamanın tamamlanması ile birlikte konuşma yapması, kamuoyunu yeni ve temiz bir sayfa açmaya davet etmesi bekleniyor. Biden’ın seçici delegeler kurulunda 306 destek oyu olduğu biliniyor.

Daha önce Seçici Delegeler Kurulu kararına saygı göstereceğini söyleyen Başkan Donald Trump’ın bu gelişme sonrası adımlarının neler olacağına dair merak sürüyor.