Abone Ol

Beyaz Saray'a Adım Adım: Biden Georgia'da Öne Geçti

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı yazdı: Joe Biden Georgia'da öne geçti. Beyaz Saray'a adım adım yaklaşıyor...

Beyaz Saray'a Adım Adım: Biden Georgia'da Öne Geçti

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York

Joe Biden 16 delegeli Georgia eyaletinde 917 farkla Donald Trump’ın önüne geçti. Georgia’daki liderliğini sürdürdüğü takdirde Biden’ın delege sayısı 269’a ulaşmış olacak. 11 delegeli Arizona’da 47.052, 6 delegeli Nevada’da 11.438 önde olan ve Pennsylvania’daki oylarını da sürekli olarak arttırmaya devam eden Biden için Beyaz Saray’ın kapıları bu son durum ile birlikte açılmış oldu.

Biden, Georgia zaferini sürdürürken, diğer bütün eyaletlerde geriye düşse, hepsini Trump’a kaptırsa bile başkanlık şansı Trump’tan daha yüksek kalıyor. Toplam 538 delege bulunan seçiciler kurulunda, iki başkan adayı başa baş kalır, 269 – 269 eşitlik durumu oluşursa, Amerikan başkanını seçme görevi Temsilciler Meclisi’ne geçiyor.

3 Kasım’da başkanlık ile birlikte Temsilciler Meclisinin tüm üyeleri için yapılan seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, Demokratlar 208, Cumhuriyetçiler 193 sandalyeyi kazanmış durumdalar. 218 sayısına ulaşanın çoğunluğu elde edeceği Temsilciler Meclisi için sayım devam etse de geçtiğimiz dönem çoğunluğu elinde bulunduran Demokratların şansı yüksek görünüyor.

Demokratlar Temsilciler Meclisinde üstünlüğü sağlarsa, başkanlık seçimi 269 -269 beraberlikle dahi sonuçlansa, Joe Biden ABD’nin 46. Başkanı olacaktır. Böyle bir durumda başkan yardımcısını belirleme yetkisi ise Senatonun olacaktır.