Abone Ol

Beyaz Saray: Türkiye’nin F-35 programına katılımı imkansız

Beyaz Saray’dan Türkiye ile ilgili F-35 açıklaması geldi: "Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır"

Beyaz Saray: Türkiye F-35 programına katılamaz

ABD Başkanlığı konutu Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri dolayısıyla ‘Türkiye’nin F-35 programına katılmasının imkansız olduğu’ ve bundan sonra ‘NATO ittifakı içinde Türkiye ile birlikte çalışılabilmeyi olumsuz etkileyeceği’ belirtildi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Beyaz Saray’dan yapılan F-35 açıklaması şöyle: “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır. F-35 bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacak Rus istihbarat toplama platformu ile bir arada bulunamaz.

ABD Türkiye ile meşru hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere hava savunma çözümleri sağlamak amacıyla aktif şekilde çalışmaktadır. Bu yönetim Türkiye’yi Patriot hava savunma sistemi alması için sıranın önüne çekmek için pek çok teklif sunmuştur.

Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir. Bunun Türkiye’nin İttifak içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. ABD hâlâ Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir.”