Abone Ol

Beyaz Saray, İran saldırısı hakkında önceden bilgi sahibi olmadıklarını söyledi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İranlı yetkililerin İsrail'e yapacakları saldırıların zamanlaması ve hedefleri hakkında önden ABD'ye haber verdikleri iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Beyaz Saray, İran saldırısı hakkında önceden bilgi sahibi olmadıklarını söyledi

Kirby pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "İran'ın bize ne yapacağı konusunda bilgi verdiği hakkında bu söylem gülünç" dedi. 

İran'ın saldırısının "tam bir başarısızlık" olduğunu söyleyen Kirby, önden alınan bir istihbarattan çok İsrail ve partnerlerinin savunma kapasitesinin bunu sağladığını ifade etti. 

Reuters; Türk, Ürdünlü ve Iraklı yetkililere dayandırdığı haberlerinde İran'ın saldırı hakkında ABD'yi önden bilgilendirdiğini yazmıştı. Kirby, bu haberlerin "saçmalık" olduğunu söyledi. 

"İran'ın telefon açıp, 'İsrail'i 300 seyir füzesi ve dron ile vuracağız, önden haberdar etmek istedik, aa bu arada işte vuracağımız hedef' diyeceği bir dünya hayal edebiliyor musunuz?" diye soran Kirby, "Özür dilerim ama böyle bir şey olmadı. Kaynaklarınız size duyduğu şeyleri söylüyor olabilir. Ben de size duyduğumu iletiyorum" ifadelerini kullandı. 

Kirby ABD'nin İran'dan bir mesaj aldığını ve İran'a geri mesajlar yolladığını kabul ederken bunlar hakkında detay sunmadı. Ancak Kirby, bu temasların hiçbirinde İran'ın saldırısıyla ilgili detaylar olmadığını belirtti.

Reuters'a konuşan bir Türk kaynak, "İran bizi önden ne olacağı hakkında bilgilendirdi. (ABD Dışişleri Bakanı) Blinken ile görüşmede olası gelişmeler gündeme geldi ve ABD bizim aracılığımızla reaksiyonun belli sınırlar içinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi" demişti.