Abone Ol

Beste Naz Köksal'dan flaş analiz: Kripto Para nasıl alınır? Bitcoin almadan önce dikkat

Medyafaresi.com yazarı Beste Naz Köksal, Kripto para çılgınlığının doruğa çıktığı şu günlerde, merak edenler için dijital paralarla ilgili çarpıcı bilgiler veriyor.

Kripto Para nasıl alınır? Bitcoin almadan önce dikkat

İşte Beste Naz Köksal'ın yazısı:

Finans piyasalarıyla ilgilenen insanların bir çoğu kripto paraları kumar olarak görürken, birçok kişi ise bunların bir geleceği olduğu düşünüyor.

Açıkçası bende kripto paraların geleceği konusuna inananlardanım. Kapitalizmin 2008 kriziyle beraber daha yoğun sorgulandığı bir dönemde ortaya çıkan kripto para kullanımı son bir buçuk yıldır ülkemizde çok popüler.

Kripto paraların fiyatları veya fiyat değişimleri bir yana ama en az kredi kartı devrimi gibi etkili olacağını düşünüyorum.

Kripto paralar sorgulanırken arkasında bir dayanak varlığın olmadığı savı herkesin dilinde olsa da mevcut durumda 765 milyar dolarlık bir piyasadan bahsediyoruz.

Bu rakamın gücü küçük sermayeli şirketlere göre daha fazla. Henüz daha varlık sınıfına konu edilmeyen kripto paraların günden güne artan piyasa büyüklükleri ise günden güne güven pekiştiriyor desek yeridir.

Kripto para işlemi yapmaya karar verdiyseniz;

Öncelikle işlem yapmak için bulduğunuz kurumları google’dan ufak bir şikayet taramasıyla araştırmak gerekir. Çünkü bazı kurumlar müşterilerine ödeme yapmak için sıraya soktuğu ve birkaç gün beklettiğini gördüm. Böyle bir duruma maruz kalmamanız için hem İngilizce hem de Türkçe olarak şikayet taraması yapmak mümkün…

İkinci olarak işlem yapmak için bulduğunuz kurumların güvenlik adımları da güçlü olmalı. Bitcoin işlemlerinde güven sağlama önemlidir. Telefonunuza gelen şifre ile giriş yapmak bile birçok kurumda olmazken, işlem yapan kişiler için güven sağlayabilen bir adım.

Üçüncü olarak kripto paralarda işlem yapmayı düşünen yatırımcılar, gerekli araştırmayı yaptıktan sonra yurt içinde hizmet veren bir sitede hesap açabilirler. Bunun için gerekli adımlar, hesap açmak istedikleri sitelerde mevcut olup hesabın onaylanması birkaç gün içerisinde gerçekleşmektedir.

Hesap açılışı gerçekleştikten sonra, banka hesabından siteye para aktarıp burada işlem yapmayı düşündükleri kripto paraları alıp satabilirler.

Tabi burada yurt içinde kurulu sitelerde işlem yapılabilen kripto para sayısı artış göstermeye devam etse de, yurt dışı piyasalara göre oldukça az olduğunu belirtmekte fayda var. Yurt dışı piyasalardaki kripto paralarda işle yapmak isteyen yatırımcıların yurt içinde hizmet veren herhangi bir sitede açtıkları hesap üzerinden Bitcoin alarak, yurt dışındaki (kripto para birimi sayısının fazla olduğu) bir siteye e-wallet yolu ile aktarabilirler. Paralarını çekmek istediklerinde ise aynı işlemin tersini gerçekleştirerek yurt içi sitedeki hesapları üzerinden gerçekleştirebilirler.

Bitcoin ve diğer kripto paralar sanki tahterevallinin iki ucu gibi oldular. Bitcoin’in yükseldiği günlerde diğer kripto paraların genelinde bir değer kaybı oluşması da göz ardı edilmemelidir.

Fiyatları takip ettiğiniz sitenin verileri anlık olmalıdır. Birçok site belirtmese de gecikmeli veri yayınlamaktadır. Benim takip ettiğim kolaykriptopara sitesi anlık data vermektedir. Bu nedenle site internet hızınıza göre biraz kasabilir ama veriyi gecikmeli almaktan iyidir.

Son olarak favori kripto paralar yerine hacmi artan fakat fiyat artışı yüksek olmayan diğer coinler de tercih edilebilir. Hatta bunlar için fiyat alarmları da kurulabilir.

Kripto paralar veya başka yatırım araçları, her ne olursa olsun risk alarak yaptığınız bir yatırımda kaybetme riskini kazanma riskinin önüne koyun ve ayıracağınız yatırım tutarını bu kıstasa göre belirleyin…

Beste Naz Köksal'ın diğer yazıları için tıklayın