Abone Ol

Beste Naz Köksal, Medyafaresi için yazdı: Merkez Bankası kararından sonra Dolar ve Altın ne olacak?

Ünlü finans mühendisi Beste Naz Köksal, piyasaların nabzını Medyafaresi.com okurları için tutacak. Beste Naz Köksal ilk yazısında Merkez Bankası'nın olası faiz kararının etkilerini değerlendirdi.

Merkez Bankası kararından sonra Dolar ve Altın ne olur?

İŞTE BESTE NAZ KÖKSAL'IN YAZISI:

Dün ABD Merkez Bankası toplantısının ardından dolar bir miktar değer kaybederken, Ons Altının yükseldiğini gördük.

Halbuki Fed faiz artırdı, 2018 yıında bilanço küçültme programını artırarak 10 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarılacağını da teyit etti.

Peki neden dolar düştü diyorsanız cevabı oldukça basit; Fed’in sade ve düzgün sözlü yönlendirmesinin ardından piyasa beklentileri önceden satın alma fırsatı buldu ve gerçekleşince de karını realize etti. Ne diyelim darısı bugün toplantısı olan TCMB’nin de başına…

Kısaca Fed’i değerlendirirsek;

Fed'in aralık ayı FOMC toplantısından çıkan sonuç gösterdi ki mevcut istihdam ve fiyat düzeyleri Fed'i faiz artırımına ikna edebiliyor. Uzunca bir süre iş yatırımlarının zayıflığından yakınan Fed artık bu tarafında toparlanmaya başlamasıyla daha rahat nefes almış durumda.

Sene başından bu yana piyasa bazlı enflasyonun düşük kaldığı metinde yer alırken, Yellen'ın sözleri arasında enflasyondaki düşüklüğün geçici olduğu yönünde tamamlayıcı laf geldi. Buna rağmen projeksiyonda gördük ki FOMC üyelerinin enflasyon konusundaki merkezi eğilimi 0,1 puan gerileyerek 1,7-1,9 aralığına gerilemiş.

Ancak işsizlik ve büyüme beklentileri güçlendirilmiş. Vergi reformunun farklı taslaklar da olsa temsilciler meclisi ve senatoda onaylanmasıyla, Trump'a bağlı olmaktan çıkıp, çoğunluk kararı oldu. Bu nedenle Trump yönetiminde siyasi riskler devam ediyor olsa da bu sefer Fed'in karar metnine siyasi ikilem olarak yansımadı.

Enflasyon beklentilerini yükseltecek gelişmeler yaşanması halinde 2018 dolar açısından şahin bir yıl olabilir. Fed'de başkan değişecek olmasına rağmen, Powell Yellen'ın ekonomi anlayışının devamı olarak görülüyor. 2018'de 3 faiz artış beklentileri piyasa dengelerini ve Fed'in kredibilitesini zorlamayacak türden. Bu nedenle Fed'in doğru iletişimi piyasayı sarsmamaya devam ediyor. GOÜ para birimleri Fed'in faiz kararı sonrası hasar görmedi.

Bugün ise TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıklayacak.

Ekonomistler, TCMB’nin normalde son çare olarak kullandırttığı fakat döviz ve enflasyonun yükseldiği şu günlerde piyasa fonlamasını yaptığı Geç Likidite Penceresinde faiz artışı bekliyor.

Tabi TCMB’nin ne yapması gerekir ve ne yapabilir konusunda çok sıkı ayrışmalar yaşıyoruz. Ne yapması gerekir kısmı şöyle; alt bant-politika faizi ve üst bandın oluşturduğu faiz koridorunu %9-%12 aralığına çekmeli ve fonlamada sadeleşmeye gitmeli, GLP’yi de %14-15 aralığına koymalıdır.

Fakat ne yapabilir konusunda ise piyasa şansını GLP’yi artırırdan yana kullanıyor. Twitter hesabım üzerinden yaptığım ankete ise yaklaşık 2300 kişinin katılımıyla %55 düzeyinde faiz artırmazdan yana kullandı.

Bu sonuç da oldukça garip, çünkü Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB’nin toplantısı öncesi faiz hakkındaki var olan düşüncelerini yinelemesinin anket sonucuna etkisi olduğunu gördüğümüzü düşünüyorum.

Beste Naz Köksal, Medyafaresi için yazdı: Merkez Bankası kararından sonra Dolar ve Altın ne olacak? - Resim: 1

BESTE NAZ KÖKSAL'IN YAZILARI İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ