Abone Ol

BBC'den cemaat tanımı! Dünyanın en büyük müslüman ağı!

İngiliz haber kanalı Fethullah Gülen'i tanıttı: Dünyanın en büyük Müslüman ağı haline gelmiş cemaat

BBC'den cemaat tanımı! Dünyanın en büyük müslüman ağı!

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Gülen cemaatini tanıttı. BBC’nin tanıtımında cemaatin, "dünyanın en büyük Müslüman ağı haline gelmiş olabileceği"ne dikkat çekildi.

İSLAM’IN MODERN YÜZÜMÜ

BBC, Gülen hareketine ilişkin geniş haberinde "dünyanın en büyük Müslüman ağı" haline gelmiş olabileceğini belirtirken harekete ilişkin olarak "İslam’ın modern yüzü mü" sorusuna da yanıt aradı.

"Kenya’dan Kazakistan’a kadar yeni bir İslami ağ, milyonlarca taraftarı ve milyarlarca doları çekiyor" yorumunun yapıldığı haberde, Gülen hareketinin 130 ülkede bini aşkın okulunun yanı sıra düşünce kuruluşları, gazeteleri, TV ve radyo kanalları, üniversiteleri ve bir bankasının da bulunduğa işaret edildi. Haberde, "Bu büyük ağ, çok farklı. Resmi bir yapısı, görünen bir örgütlenmesi ve resmi üyeleri yok" denildi.

KARİZMATİK LİDER

Haberde harekete ilham veren ve "karizmatik" olarak nitelenen Fethullah Gülen’in, "özveri, çok çalışmak ve eğitime vurgu yapan hoşgörülü İslam’ı teşvik ettiği" belirtildi.

BBC, Gülen hareketine yönelik bazı eleştirilere de yer verildiği haberde, "Son bir yılda önde gelen eleştirenlerden üçünün Türkiye’de cezaevine gönderildiği" vurgulanırken, Gülen cemaatinin, tutuklamalarla herhangi bir ilgisinin bulunmadığına ilişkin açıklamalarına da dikkat çekildi.

KÜRESEL GÜCÜ YAVAŞLAYACAK GİBİ DEĞİL

Cemaatin iş dünyasında gördüğü ilgiye de işaret edilirken, "Türk işadamlarını, (cemaatin) uluslararası görünümü ve kredi kullanma gibi konulara pragmatik yaklaşımı çekiyor" denildiği haberde, "Öyle görünüyor ki destekçiler ile eleştirenler mutabık olduğu tek nokta, (hareketin) Türkiye’de büyük bir gücü bulunduğu ve küresel gelişmesi, yavaşlayacağı yönündeki herhangi bir işaret vermediğidir" dedi.