Abone Ol

Basın ve Sosyal Medya Düzenlemesine Tepki: Sert Refleks Göstereceğiz

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, basına ve sosyal medyaya yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifine sert tepki gösterdi.

Basın ve Sosyal Medya Düzenlemesine Tepki: Sert Refleks Göstereceğiz

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, basına ve sosyal medyaya yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifine ilişkin, “Maddelerin yürürlük tarihi 1 Ocak 2023 olduğuna göre, bu kanunu şimdi çıkarmakla ekim ayında geniş bir mutabakatla çıkarmak açısından uygulamada bir fark olmayacak. O yüzden hızlı ve kalitesiz yasama yerine, başta meslek örgütleriyle ve toplumun tüm kesimleriyle müzakere edilerek düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Endişe yaratan maddelerin kanun metninden çıkarılıp yaz boyunca oluşturulacak komisyonlarda tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu haliyle kanunlaştırılmaya çalışılırsa buna çok sert bir refleks göstereceğimizi, İçtüzük ve Anayasa’dan kaynaklanan haklarımızı kullanacağımızı açıkça söylüyoruz” dedi.

CHP'li Özel, TBMM’ye sunulan Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Kanun Teklifi’ne ilişkin, gazeteci meslek örgütleri ile yaptığı görüşmede şunları söyledi:

"Ciddi endişeler duyduğumuz maddeler içeriyor"

“Ülkenin gündeminde, Basın Kanunu’nda ve bazı kanunlarda değişiklik yapan, kamuoyunda ‘dezenformasyon kanunu’ diye kısaca adlandırılan kanun var. Bugün, CHP Grubu’ndan randevu isteyen Medya Dayanışma Grubu Heyeti’ni kabul ettik. Basın meslek örgütlerinin temsilcileriyle kanun teklifini görüştük. Bu teklif, Türkiye’deki herkesi ilgilendiren, en çok gazetecilik mesleğini ilgilendiren, bir kısmı beklenen, bir kısmı mahsurlu görülen, bir kısmından ciddi endişeler duyduğumuz maddeler içeriyor.

Bir yıl süredir, AKP’nin ve İletişim Başkanlığı’nın hazırlık içinde olduğunu biliyoruz. Sürece MHP’nin dahil olduğunu biliyoruz. Neredeyse bir yıldır kendi kendilerine bu konuyu görüşenlerin, muhalefetle, siyasi partilerle ve basın meslek örgütleriyle yeterince müzakere etmediklerini değerlendirdik.

"Müzakere edilerek düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz"

Özellikle 29’uncu maddedeki düzenleme, ciddi şekilde tartışılmaya ve enine boyuna tartışılıp çok dikkatli yazılmaya muhtaç bir madde. AKP’nin dayattığı bir hafta, 10 günlük bir süre içinde bu kanunun çıkması, bu maddenin bu haliyle kanunlaşması ciddi mahsurları içeriyor.

Bu maddenin, konunun ilgilileriyle, muhataplarıyla, akademisyenlerle ve meslek örgütleriyle dikkatli şekilde baştan yazılması lazım. Zaten maddelerin yürürlük tarihi 1 Ocak 2023 olduğuna göre, bu kanunu şimdi çıkarmakla ekim ayında geniş bir mutabakatla çıkarmak açısından uygulamada bir fark olmayacak. O yüzden hızlı ve kalitesiz yasama yerine, başta meslek örgütleriyle ve toplumun tüm kesimleriyle müzakere edilerek düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

"Bu haliyle kanunlaştırılmaya çalışılırsa buna çok sert bir refleks göstereceğiz"

Bir süredir beklenen bazı maddeler var kanunda. İnternet sitelerinin beklediği bazı olumlu maddeler var. Bu maddeler dakikalar içinde kanunlaştırılabilir. Bu konuda iletişime açığız. Endişe yaratan maddelerin kanun metninden çıkarılıp yaz boyunca oluşturulacak komisyonlarda tartışılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu haliyle kanunlaştırılmaya çalışılırsa buna çok sert bir refleks göstereceğimizi, İçtüzük’ten ve Anayasa’dan kaynaklanan haklarımızı kullanacağımızı açıkça söylüyoruz. Ancak diyalog yolu tercih edilirse yapıcı katkı sunmaya hazırız.”