Abone Ol

Başika’dan çekilme emri Davutoğlu’ndan!

Başika'da bulunan Türk askeri birliklerinin bir kısmının ayrılması talimatının Başbakan Davutoğlu'ndan geldiği, askerin tümüyle çekilmeyeceği ve Irak'la yeni mekanizma oluşturulacağı öğrenildi.

Başika’dan çekilme emri Davutoğlu’ndan!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, ay başında Başika’ya gönderdiği takviye birliklerinin ayrılma işlemi, bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla gerçekleştirildi.

Hükümet kaynakları, çekilme kararının MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşari Feridun Sinirlioğlu’nun geçen hafta Bağdat’a yaptıkları ziyaretin ardından, Ankara’da yapılan değerlendirme sonucunda alındığını kaydettiler. Sinirlioğlu ve Fidan’ın Iraklı yetkililerle yaptıkları görüşmeler çerçevesinde, Başbakan Davutoğlu’nun da hafta sonunda TSK’ya Başika’daki “takviye birliklerinin geri çekilmesi” talimatı verdiği belirtildi. Ankara’daki hükümet kaynaklarına göre, Başika’daki Türk askeri varlığının tümü değil, sadece Aralık ayı başında gönderilen takviye birlikler geri çekilecek.

Türk askerlerinin bir bölümü Başika’dan ayrıldı

IRAK PAZARLIĞI YÜKSEK TUTTU

Edinilen bilgiye göre, Başika’daki Türk askeri varlığının bir bölümünün geri çekilmesinde, Bağdat yönetiminin yapılan müzakerelerde “taleplerini çok yüksekte tutması” etkili oldu. Bağdat yönetimi, görüşmelerde sadece Başika’daki Türk askerlerinin tümünün değil, Süleymaniye’deki Türk askeri varlığının tümünün de geri çekilmesini istedi.

SÜLEYMANİYE’DEKİ BİRLİK SADDAM DÖNEMİNDEN BU YANA ORADA

Türkiye’nin Irak’la Saddam Hüseyin döneminden bu yana Süleymaniye’de bir Türk özel timi konuşlu bulunuyor. Bağdat yönetimi, Aralık başında Başika’ya takviye gönderilmesinin ardından çıkan gerginlikte, sadece Başika’daki askeri varlığı değil, Süleymaniye’deki Türk askerlerini de pazarlık konusu yaptı. Ankara da bunun üzerine, Başika’ya sonradan gönderdiği takviye kuvvetleri geri çekme kararı aldı. Yetkililer, Irak’la Türk askerinin görev yapmasının önünü açacak, Ankara-Bağdat güvenlik işbirliğini derinleştirecek yeni mekanizmalar üzerinde görüşmeler yapılması konusunda da uzlaşmaya varıldığını bildirdiler. (Sözcü)