Abone Ol

Son dakika: Bağımsız Kürt devleti referandumu başladı! CANLI

IRAK'taki Kürt referandumundan son dakika haberler gelmeye başladı. Kürtler bağımsızlık referandumu için sandık başındalar. Kürt bölgesel yönetimindeki oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER..

09.00 : Referandum sonuçlarının 72 saatte açıklanmasının beklendiğini aktaran Reuters haberajansı, 5.2 milyon seçmenin bulunduğu bölgede oy pusulalarında dört ayrı dilin yer aldığını bildiriyor: Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice.

08.50 : Başta Irak, Türkiye ve İran olmak üzere ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya gibi birçok ülke tarafından karşı çıkılan referandumda, Barzani'nin yayın organı Rudaw dünya tarafından destek gördüklerini ileri sürüyor ancak haberde iki kişiye yer veriliyor. ABD'nin Hırvatistan eski büyükelçisi Peter Galbraith, ABD'nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi John Bolton.

08.45 : Mesut Barzani, oyunu bu sabah saatlerinde Erbil'de kullandı.

08.40 : Caddelerdeki birçok yol tabelasında dört dilin olduğu (Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice) Kerkük merkezinden de ilk fotoğraflar geçiliyor. Referandumun en kritik kentinde Türkmenler ve Araplar sandık kurulmasına tepkili. BBC, yüzlerce Türkmen ailenin çatışma endişesiyle geçici olarak Bağdat'a gittiğini, Kerkük'te kalanların ise toplu halde aynı evde yaşadığını aktarıyor.

Birçok evde erzak ve yiyecek stoku yapıldı. BBC'ye konuşan Irak Türkmen Cephesi'nin lideri Erşad Salihi, "Eğer bir kişi Türkçe, Kürtçe ve Arapça'yı aynı anda bilmiyorsa gerçek bir Kerküklü değildir' denir" diyor, bir iç savaş uyarısı yapıyor.

07.50 : Uluslararası haber ajansları, Erbil'den ilk referandum fotoğraflarını geçiyor. Sandığa gidenlerin parmaklarının boyandığı dikkat çekiyor.

07.40 : Sandık kurulan yerler arasında Kerkük, Tuzhurmatu gibi Türkmenlerin yoğun yaşadığı kentler ile Musul'un Mahmur ve Şengal gibi ilçeleri de var.

07.30 : Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani, dün kameralar karşısına geçti ve uyarılara kulak asmayarak referanduma gidileceğini ilan etti. Barzani'nin yayın organı Rudaw, 5 milyon seçmenin bulunduğunu bildiriyor. Talabani ve diğer muhalif Kürt hareketlerin daha etkin olduğu Süleymaniye, 1 milyon 280 bin seçmenle en kalabalık kent. Bölgenin başkenti Erbil'de 1 milyon 200 bin, fırtınanın koptuğu Kerkük'te ise 750 bin civarında seçmen bulunuyor.

07.20 : Irak'ın kuzeyinde bugün gerçekleşen bağımsızlık referandumundaki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktaracağız.

Erbil'deki oy verme işlemi akşam saat 18.00'a kadar sürecek.

Kürt yönetiminin bağımsızlık referandumuna katılan iller arasında Kerkük de bulunuyor. Bağdat yönetiminin Kerkük Valisi Necmettin Kerim'i görevden almasına rağmen koltuğunu terketmeyen vali kenti referanduma soktu.

KÜRT DEVLETİ REFERANDUMUNA KATILAN KENTLER
Mesud Barzani'nin sitesi Bağımsız Kürdistan referandumuna katılan illeri ve ilçeleri listesini şöyle duyurdu; Erbil, Süleymaniye, Duhok, Kerkük, Halepçe, Selahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi, Mendeli, Celevla ve Karatepe kasabaları ile Musul’un Şengal, Mahmur, Tılkeyf, Hemdaniye, Şeyhan ilçeleri ve  Zummar, Rabia, Nemrud ve Bertille kasabaları.

12 NOKTADA OYLAMA
Barzani'nin sitesinde "Kürdistan Bölgesi dışında' yaşayan seçmenlerin ise, elektronik sistem üzerinden oylamaya katılabilecekleri duyuruldu. Sitedeki habere göre Kürdistan Bölgesi’nde 7 bin, tartışmalı bölgelerde ise 5 bin olmak üzere toplam 12 bin noktada oylama kullanılacak.

5 MİLYON SEÇMEN
Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, tartışmalı bölgeler dahil olmak üzere referanduma katılması beklenen seçmen sayısını 5 milyon 200 bin olarak açıkladı. Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde;

Erbil'de 1 milyon 200 bin,
Süleymaniye'de 1 milyon 280 bin,
Kerkük'te 750 bin,
Duhok'ta 800 bin,
Musul’da 750 bin
Diğer yerlerde ise yaklaşık 420 bin civarında.