Abone Ol

Barış Atay: Parlamenter Sisteme Hemen Dönüş İntihar Olur

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Millet İttifakı'nın iktidara gelmesi halinde ilk işin parlamenter sisteme dönüş olmasının "intihar" olacağını savundu.

Barış Atay: Parlamenter Sisteme Hemen Dönüş İntihar Olur

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, iktidar değişikliği durumunda ilk yapılacak olanın hemen parlamenter sisteme dönüş olmaması gerektiğini söyledi.

Bursa Akademik Odalar Birliği'nde 'Halk Buluşması'nı gerçekleştiren TİP milletvekili Atay, seçim sonrası olası iktidar değişikliği ile ilgili olarak “Erdoğan’ın kendine yonttuğu yetkilerle AK Parti’nin 20 yıllık iktidarındaki dejenerasyonu düzeltmek zorunda. Sonra parlamenter sisteme geçilecekse geçilmeli. Millet İttifakı bu yetkileri kullanmalı. Yoksa düzeltemeyiz” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; Atay, "Türkiye'deki Başkanlık sisteminin ne kadar garabet bir sistem olduğunu hepimiz gördük. Bu kadar yetki inanılmaz bir şey tabii. Millet İttifakı iktidarı alırsa ve yapacağı ilk iş parlamenter sisteme geri dönüş olursa intihar olur. Erdoğan’ın kendine yonttuğu yetkilerle AK Parti’nin 20 yıllık iktidarındaki dejenerasyonu düzeltmek zorunda. Sonra parlamenter sisteme geçilecekse geçilmeli. Millet İttifakı bu yetkileri kullanmalı. Yoksa düzeltemeyiz" diye konuştu.Atay, 3. bir ittifakın, sol ittifakın kurulması gerektiğini dile getirdi. Birçok sosyalist partinin içinde olduğu bir ittifakı arzu ettiklerini söyleyen Atay, sol politikaları gözeten bir ittifaka ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Atay, arzu ettikleri gibi sol bir ittifak kurulamaması durumunda yapacaklarını, “Biz, HDP’yle bir ittifak kurarak seçim çalışmalarına devam etmeyi teorik olarak planlıyoruz” sözleriyle anlattı.  EMEP ve Sol Parti’nin habere ilişkin açıklamasına değinen Atay, EMEP’in de kendileri gibi ‘HDP’siz bir ittifakın kabul edilir olmadığını’ söylediğini, Sol Parti ile görüşmelerinden sonra mutabakat sağlamayı düşündüklerini aktardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ söylemini değerlendiren Atay, “AK Parti, bize bir hayat borçlu. Biz hayat mücadelesi veriyoruz. O yüzden ‘Sen, benim yerime helalleşmeye karar veremezsin’ diyorum. Biz helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız” dedi.