Abone Ol

Bank Of America’dan Dolar/TL Açıklaması

Bank of America (BofA), 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerin ardından döviz kurlarında hareketlilik beklediğini, dolar/TL'nin adil değerinin 24 seviyesinde olduğunu bildirdi.

Bank Of America’dan Dolar/TL Açıklaması

Muhalefetin kazanması durumunda Türkiye'nin 10 yıl vadeli tahvilinde getirinin yüzde 30 civarında tepe yapacağını tahmin eden BofA, dolar/TL için adil değerin 24 civarı olduğunu, kurun her zaman bu adil değerin üzerinde olması nedeniyle 25 seviyesinin ve üzerinin görülebileceğini değerlendirdiklerini bildirdi.

Yüzde 30 seviyesinde faiz için "yetersiz" yorumu

BofA, yerellerin seçim sonuçlarına dair beklentilerine bakıldığında, muhalefetin kazanması durumunda, bazı yerel bankaların ve ekonomistlerin yüzde 30-35'lik bir politika faizi oranının oluşmasını desteklediklerini, diğerlerinin bu seviyelerin kredi ve döviz talebini frenlemeye yeteceğinden kuşku duyduklarını anlattı.

BofA, "Görüşmelerimiz şirketlerin cari düzenlemeler nedeniyle Türk lirası kadar döviz için de bastırılmış talebine var olduğuna işaret ediyor. Muhalefetin ekonomi ekipleri, kur korumalı mevduat planının çok yakında sona erdirilmemesi gerektiği konusunda hemfikir."

Dolar kuru değerlendirmesi

İş dünyasının dolar kurunun seçimden sonra 25'e ulaşmasını beklediğini, bankaların kurun 22-23 gibi daha düşük seviyelerde oluşacağını öngördüklerine belirten BofA, "Biz, özellikle TCMB'nin müdahaleyi durdurması halinde, dolar/TL'nin 24 olan adil değerimizi aşacağına inancımızı devam ettiriyoruz"

Enflasyon

Enflasyonun geriye doğru revize edilip edilmeyeceğinin tartışıldığına işaret eden BofA, muhalefet partileri revizyonu yapmak ve geniş kamu sektörü ve vaat etmek istediklerini, bu revizyonlara göre asgari ücretin artırılacağını, işletmelerin ve bankaların bilançolarını revize etmenin çok sorunlu olacağına inandıklarını söyledi.

BofA, raporunda, "Eylül ayına kadar faiz oranları yüzde 50'ye ulaşacağını öngörmeye devam ediyoruz, seçim kampanyası esnasında vaat edilen enflasyon oranı ve büyük ücret artışları, tahminlerimiz üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor."