Abone Ol

Bakan Yanık: Çocukları Üçüncü Şahıslara Asla Teslim Etmedik

Depremden sonra bölgedeki refakatsiz çocukların kaçırıldığı iddiaları gündeme gelmişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık iddiaları yalanlarken yürütülen süreci açıkladı ve "Enkazdan çıkan çocukları üçüncü şahıslara asla teslim etmedik" dedi. Bakan Yanık ayrıca deprem sonrası koruyucu ailelik ve evlat edinme başvuru sayılarını duyurdu.

Bakan Yanık: Çocukları Üçüncü Şahıslara Asla Teslim Etmedik

Deprem bölgesinde ailesini, yakınlarını kaybeden çocukların akıbetiyle ilgili Bakan Derya Yanık'tan önemli açıklamalar geldi. Bakan Yanık, hastanede tedavisi devam eden çocukları yakınlarının alması için gereken koşulu da açıkladı.

 "ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA ASLA TESLİM ETMEDİK"
Bakan Yanık'ın TRT Haber'de konuyla ilgili yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

 

Enkazdan çıkarılan çocuklarımızın ailesi veya yakınları yanında değilse sağlık kuruluşlarımıza aldık, sonrasında da bakanlığımızın bünyesine aldık. Enkazdan çıkan çocukları üçüncü şahıslara asla teslim etmedik.
"KESİNLİKLE İSPAT EDİLMESİ GEREKİYOR"
Hastanede tedavisi devam eden çocuklarımız tedavisi bittikten sonra eğer refekatsizse yine bizim Bakanlığımıza teslim ediliyor. Anne, baba, teyze, dayı, amca, dede, babaanne gibi yakınları olabilir ama bunların kesinlikle ispat edilmesi gerekiyor.


Kimliği tespit edilemeyen 200'ün üzerinde çocuk var. 1225 çocuk ailesine teslim edildi.
Refakatsiz bir çocuğu herhangi bir vakfa, kuruluşa, STK'ya vermemiz söz konusu değil.
"SÜT ANNELİK TEKLİFİNDE BULUNANLAR BİLE OLDU"
9 bin çocuğumuz koruyu aile yanında. Depremin başında şöyle bir telaş oluştu; kimsesiz kalmış çocukların bakım ve gözetiminde bir eksiklik oluşmaması için hemen dönemsel olarak sahip çıkmak, hatta süt annelik teklifinde bulunanlar bile oldu. Biz de onlara dedik ki 'Şu anda devletimiz çocuklarımızın her türlü gözetimini yapmaya yeterli.'

Koruyu aile olmak isteyen kişi ya da eşlerin 25-65 yaş arasında, en az ilkokul mezunu, çocuğun koruyucu ailesi olmasına engel olabilecek herhangi bir hastalığı olmaması, belli suçlardan adli suç kaydı olmaması gerekiyor.
Kimliği tespit edilemeyen çocuklarının kimliklerinin tespit edilmesi ve beraberinde ailelerine kavuşturulması süreci devam ediyor.
19 Şubat itibarıyla 310 bin 702 koruyucu ailelik başvurusu, 57 bin 643 evlat edinme başvuru var.