Abone Ol

Bakan Varank'tan patronların isteğiyle yasa çıkarıyoruz itirafı

Mustafa Varank, esnek çalışma ve kıdem tazminatını ortadan kaldıran düzenlemenin geri çekilmesiyle ilgili olarak iş insanlarına “iş dünyasının talebiyle getirilen yasalara işçi kesiminin çok yoğun ses çıkardığı dönemde iş dünyası sessiz kaldığı" için sitem etti.

Bakan Varank'tan patronların isteğiyle yasa çıkarıyoruz itirafı

TOBB Ekonomi Şurası, 18 Kasım'da, TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Dünya gazetesinden Mehmet Kaya'nın haberi göre, şurada oda ve borsa başkanlarının talepleri, yerel yatırımlar yanında sözleşmeli tarım, salgın nedeniyle ertelenen vergi-primlerin gelen ödemeleri, kredi geri ödemelerinin yarattığı sorunlar, ulaştırma, iş dünyasının KDV alacağı, OSB altyapısı, vergi ve prim yüklerinin azaltılması etrafında oluştu.

Toplantıda çalışma hayatına yönelik taleplere ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın iş insanlarına “sitem” ettiği öğrenildi.

Bakan Varank’ın TBMM’ye sunulan kanun teklifinden esnek çalışma ve belirli süreli iş sözleşmesine yönelik maddelerin çıkarılmasını hatırlattığı, bunun da nedeninin işçi kesiminin itirazları olduğunu söylediği belirtildi.

'İŞ DÜNYASINI YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ'

Bakan Varank’ın “iş dünyasının talebiyle getirilen düzenlemelere ilişkin işçi kesiminin çok yoğun ses çıkardığı dönemde iş dünyasının sessiz kaldığı eleştirisini getirdiği” ve “İş dünyasını yanımızda görmek istiyoruz” dediği ifade edildi.

Varank’ın “iş dünyasının talepleriyle oluşturulan düzenlemeler konusunda savunma anlamında iş dünyasının düzenlemeye daha güçlü destek vermesini, sesini yükseltmesini istediği” kaydedildi.

TBMM'ye getirilen kanun teklifinde “esnek ve kısmi çalışma” düzenlemesi yer alıyordu.

İşçi sendikalarının tepkisini çeken maddelerden ilki, 25 yaşını doldurmayan veya 50 yaş ve üzerindeki işçilerle yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin 2 yıla kadar koşulsuz yapılabilmesini düzenliyordu.

Tartışmalı maddelerden biri de 25 yaş altı olup 10 günden az çalışma günü olanlara yönelik düzenlemeydi. Bu maddenin 25 yaş altındaki işçilerin işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanmasını ortadan kaldıracağı belirtiliyordu.

Sendikalar, düzenlemenin kıdem tazminatı ile emeklilik hakkını gasp ettiğini açıklamış ve eylemler yapmıştı. Tepkilerin ardından düzenleme yasa teklifinden çıkarılmıştı.