Abone Ol

Bakan Nebati: Yeni Tedbir Paketleriyle Piyasayı Şaşırtacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Finansal istikrarı üç günde, Cumhurbaşkanımızın manifestosuyla sağladık." açıklamasında bulundu.

Bakan Nebati: Yeni Paketlerle Piyasayı Şaşırtacağız

NTV canlı yayınında 'Türkiye Ekonomi Modeli' adı verilen yeni ekonomi politikasıyla döviz kurlarındaki gelişmeleri değerlendiren Nureddin Nebati, 'Finansal istikrarı üç günde, Cumhurbaşkanımızın manifestosuyla sağladık. Düne kadar 'Bu işin çözümü yüksek faizdir' diyenlere tokat gibi cevap oldu. Yüksek faiz aslında öğretilmiş bir yanlıştır' dedi.

"Model yüksek ihracata dayalı"

Türkiye’nin model nedeniyle karşılaştırıldığı Çin ve Güney Kore’den farklı olduğunu, o ülkelere kıyasla altyapısının daha iyi olduğunu savunan Nebati, yeni modelin yüksek faize dayalı sıcak para yerine, doğrudan yatırımı teşvik edici olduğunu söyledi.

'Modelimiz; yüksek ihracata dayalı, cari açığı azaltıcı ve refah sisteminin toplumun tamamına yansıtıldığı bir modeldir. Bu model içerisinde biz yüksek teknoloji üssü olmak istiyoruz.'

"Yeni tedbir paketleriyle piyasayı şaşırtacağız"

Döviz kurlarındaki  gerilemeyi 'güven ortamı ve itibarlı bir liderin söylemlerinin' sağladığını ifade eden Nebati, yeni modelin olumlu sonuçlarının yaza kalmadan görüleceğini belirtti.

Nebati, gelecek dönemde' proje bankacılığı' ve teknolojik yatırımların ön plana çıkacağını da ifade etti.

Ayrıca yeni paketler açıklanacağı haberini de veren Nebati, 'Yeni tedbir paketleriyle piyasayı öylesine şaşırtacağız ki o son üç ayda Türkiye'deki psikolojiyi karamsarlığa dönüştürenlerin kaçacakları yer bulamayacakları bir döneme giriyoruz' ifadelerini kullandı.

"Bir gecede 1 milyar dolara yakın satış gerçekleşti"

Türkiye’deki döviz fiyatlarının gerçekçi olmadığını, 'köpük' olduğunu belirten Bakan Nebati, 'O kuşkulu dönemi Pazartesi akşamından itibaren bitirdik. O gece sabaha kadar dövizle ilgili internet sitelerinin bir kısmının çöktüğünü gördük. Bir gecede 1 milyar dolara yakın satış gerçekleşti' dedi.

"Hazine'ye negatif yükünün olması mümkün değil"

Kur garantili TL mevduatı uygulaması için 'Hazine'ye negatif yükünün olması mümkün değil,' diyen Nebati, mevduatta alt limit ya da üst limitin olmadığını belirterek 'Kur korumalı TL mevduatına geçiş sabah itibarıyla 10 milyar liraydı' ifadelerini kullandı.

"Kimse kimseyi kandırmasın dövizdeki düşüş yansıtılsın"

Nebati, gerileyen döviz kurları sonrası fiyatların da düşmesi gerektiğini belirtti:

'Sen döviz çıkarken etiketi değiştirdin. Neden düşerken değiştirmiyorsun. Bunu fırsata çeviriyorsan, bu defa kamu gücünü görmüş olursunuz.'

Bakan Nebati soruları yanıtlarken, Twitter hesabından da bu paylaşımlar yapıldı:

Bakan Nebati: Yeni Tedbir Paketleriyle Piyasayı Şaşırtacağız - Resim: 1

Bakan Nebati: Yeni Tedbir Paketleriyle Piyasayı Şaşırtacağız - Resim: 2

Bakan Nebati: Yeni Tedbir Paketleriyle Piyasayı Şaşırtacağız - Resim: 3