Abone Ol

Sağlık Bakanı Koca: 100 Milyon Doza Ulaştık, Tam Doz Aşı Olanların Sayısı 6 Milyon 32 Bin

Gelen son dakika haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından 'Simge bir gün olacak' diyerek açıklama yapacağını duyurmuştu. Kameraların karşısına geçen Bakan Koca'dan kritik mesajlar...

Koca: Tam Doz Aşı Olanların Sayısı 6 Milyon 32 Bin

Bakan Koca'nın açıklamaları özetle şöyle: Salgınla mücadele sürecimizde simge bir gün! Aşıda toplam 100 Milyon Doza ulaştık. Toplumun ortak başarısını, önümüzdeki haftaların başarı planını içeren bir gündemle huzurlarınızdayım. Merak ettiğiniz pek çok konu başlıklarımız arasında.

100 milyonuncu doz aşı hayırlı olsun. Bugün 100 milyonuncu doz Kocaeli'de yapıldı. Yeri geldiğinde yüksek yaylalara çıkan, aşı yapmak için tarlalara giden sağlık çalışanı arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Geldiğimiz nokta çok yüksek bir aşılama hızının mümkün olduğunu gösteriyor. Bugün ortak hedefimiz olan toplumsal bağışıklık için harekete geçme günü karar günüdür. Şu dakikalar içinde 100 milyon dozun da üzerindeyiz.

KRİTİK ORANLAR

Toplum bağışıklığı aşı dozlarının tam olmasıyla sağlanabilir, zamanı gelen ikinci doz aşılarını yaptırmalıdır. Aktif vakaların yüzde 90'a yakın bir bölümü aşı olmamış ve aşısı tamamlanmamış kişilerdir.  Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Aşının tam dozla sağlanan koruyucu gücüne toplumun büyük kısmı olarak sahip değiliz. Bilim Kurulu'muzun aşıda 'hatırlatma dozu'nu programa alması, olası büyük risklerin önünü kesmiştir.

18 yaş ve üzeri nüfusta ilk doz aşı oranı yüzde 82, ikinci doz aşı oranı yüzde 63,8. Tam doz aşısını 6 milyon 32 bin kişi yaptırdı.

Aşısı tamamlanmış ne anlama geliyor? 2 doz inaktif aşı olup, 3. doz hatırlatma dozunu yaptıran ya da 2 doz mRNA aşısı yaptıran kişidir. Hatırlatma doz zamanı gelen 6 milyon insanımız var. Bu akşam ve yarın için randevu almaları gerekiyor.

Virüsün yeni varyantları hızla yayılıyor. Çözüm tam doz aşıdır. Sizi birlik ve beraberliğe davet ediyorum.

YERLİ AŞIDA MÜJDELİ HABER

Önemli bir müjdem var. Yerli aşımız TURKOVAC acil kullanım onayına müracaat edebilecek seviyeye geldi. Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz.

VARYANTLAR

Vatandaşlarımızın ektra olarak korkmasına gerek yok. Tedbirlere uymamız ve aşılarımızı tam doz olarak yaptırmamız gerekiyor. Bizim açımızdan varyantların önemi var. Varyantların varlığı ve nasıl tedbir alınması gerektiği bizim açımızdan daha önemli. Vakaların yüzde 90'ı delta varyantı. Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz. Ama bizim 2 vakamızda şu an böyle bir durum söz konusu değil. İki mu varyantı da İstanbul'da yakından takip ediyoruz.

HATIRLATMA DOZU

Hatırlatma dozunun şu an mRNA aşılar için gerekmiyor. Ancak inaktif aşılarda hatırlatma dozu önemli. 6 milyon kişi henüz hatırlatma dozunu henüz yaptırmış değil.

12 yaş üzerinde ek hastalığı olanlar için tanımlama yaptık. Dolayısıyla kronik hastalığı olanlar için aşı olmalarını önemsiyoruz. Toplamda 12,13 ve 14 yaş aralığında daha yüzde 3'ü geçmedik yüksek bir oran yok.