Abone Ol

Ayşen Can'dan Zevk-i Rengi Aşk sergisi

Ressam Ayşen Can'ın gelirini İTÜ Denizcilik Fakültesi Vakfı'na bağışladığı ikinci kişisel sergisi 'Zevk-i Rengi Aşk'ın açılış kokteyli İstanbul The Green Park Hotel-Pendik'te seçkin bir davetli topluluğunun katılımı ile gerçekleştirildi.

Ayşen Can'dan Zevk-i Rengi Aşk sergisi

Ayşen Can'ın ikinci kişisel sergisi 19 Aralık 2015 tarihinde Pendik Green Park Oteli'nde görkemli bir kokteyl ile açıldı. Sergi 10 gün süre ile ziyaret edilebilecek.

Çocukluk yıllarında başlayan resim sevgisini uzun yıllar amatörce sürdüren Ayşen Can, profesyonellik kariyerini ikinci kişisel sergisi olan 'Zevk-i Rengi Aşk' ile sürdürüyor.

Resimlerinde hayatındaki izleri anlatan Ayşen Can, bu defa birinci kişisel sergisinden  farklı bir tema sergiliyor. Eşi kaptan Mustafa Can ile hayatının belli bir kısmını denizlerde geçiren Ayşen Can, ilk kişisel sergisinin adını 'Denizin Gezgin Kızları' olarak belirlemişti.

Hayatının belli kesitlerini resimlerine aktarmayı prensip edinen Ayşen Can bu defa 'Zevk-i Rengi Aşk' adını verdiği sergisinde de şu an üniversitede okuyan kızının, hastalığı, ameliyatı ve iyileşme sürecini doğanın renklerini kullanarak anlatıyor.

Kişisel sergilerin yanısıra pek çok karma sergiye de katılan Ayşen Can, 'Zevk-i Rengi Aşk' adını verdiği bu kişisel sergisinin gelirini hayatında önemli yer tutan denizcilik için kullanma kararı vererek, İTÜ Denizcilik Fakültesi Vakfı'na bağışlama kararı aldı.

Ayşen Can'dan Zevk-i Rengi Aşk sergisi - Resim: 1

Bu sergisinde konu olarak çiçekleri seçen ve sergisinde 80 adet eseri ile görücüye çıkaran başarılı ressam, kızının bir sağlık sorunu nedeni ile resim çalışmalarını evindeki atölyesinde sürdürürken duygularını şöyle dile getirdi:

“Kızımın ameliyat sonrası büyük gemi resimleri çalışamadım. Çok sıkıntılı ve zor bir dönemdi. Evde kızıma bakıp, içimden geldiği gibi beni mutlu edecek renkli çiçekler yapmaya başladım. Bu bana çok iyi geldi. Resimleri kızımla ilgilenirken yaptıgım için kızım adına bir derneğe bağışlamaya karar verdim. Kızım üniversite Sınavına hazırlandığı için “İTÜ Denizcilik Fakültesi Vakfı'na bağışlamaya karar verdim. Sergime tüm sanatseverleri bekliyorum.”

Ayşen Can'dan Zevk-i Rengi Aşk sergisi - Resim: 2

İTÜ Denizcilik Vakfı Başkanı Tahir Sarıoğlu, "Eşi meslektaşımız. Sosyal sorumluluk gösterdiği için kendisine teşekkür ederiz. Elde edilen gelirle öğrencilere burs vereceğiz" dedi.

Eserlerin büyük bir bölümünün satıldığı 'Zevk-i Rengi Aşk' sergisinin açılış kokteyline  Ayşen Can'ın yakın dostları, kızı ve oglu,  Derya Yörüsün Akar ve eşi Gökhan Akar, İşadamı Tuncay Özkan, Çetin Güneş, Levent Zorer ve eşi, serginin gelirinin bağışlandığı Denizcilik Fakültesi öğrencileri, Pendik Green Park satıştan sorumlu genel md. yard. Bülent Öven, Müşteri ilişkileri koordinatörü Selen Ertunga,magazinkolik com. Genel Yayın Yönetmeni Nurcan Sabur ve eşi, sanat eleştirmenleri ve seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Ayşen Can kimdir?

Çankırı doğumlu. Kaptan olan eşi ile altı yılını açık denizlerde geçirip otuzdan fazla ülkeye giden, büyük gemilerde çocuklarını büyüten Ayşen Can seyahatleri sırasında resim yapmamış ama gördüklerini, yaşadıklarını beynine kazımış.

Çok güçlü görsel hafızaya sahip olan ressam, detaycı ve titiz kişiliği ile hiçbir ayrıntıyı kaçırmamış, zamanı gelip resme başladığında hocası Günay İlhan’ın desteğiyle hepsini tek tek tuvallerine aktarmayı başarmış, belki de Türkiye’de bu kadar ayrıntılı çalışma yapan tek ressam.

Ayşen Can'dan Zevk-i Rengi Aşk sergisi - Resim: 3

Denize olan tutkusunu o kadar başarılı bir şekilde resmediyor ki, izleyici onun sevgisini ve coşkusunu aynen hissediyor ve izlediği resimle iletişime geçebiliyor. Ayşen Can’ın resimleri aynı zamanda arka planda resmettiği peyzajlar nedeniyle zaman dilimi olarak arşiv niteliği kazanıyor.

Gerçekçi ifade ve bu ifadeyi güçlendirmede kullandığı ışık – gölge ile boyut kazandırdığı tablolarında hantal görünümlü büyük gemilere zarafet kazandırıyor.

Ayşen Can, günümüz resim sanatının yaşadığı bu çelişkili dönemde yapılanlara aldırmayıp moda olan yerine, kaygısız, doğal, içinden geldiği gibi yaptığı resimleriyle görsel kaliteyi yakalıyor.