Abone Ol

AYM: Haberin siteden kaldırılması basın özgürlüğü ihlali

Bir haberin mahkeme kararıyla internet sitesinden kaldırılması üzerine konu, bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

AYM: Haberin siteden kaldırılması basın özgürlüğü ihlali

Anayasa Mahkemesi (AYM), bir haberin içeriğinin internetten kaldırılmasını basın özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi.

Borsagundem.com adlı internet sitesinde ‘Çemaş-Çevik ilişkisi’ başlıklı bir haber yayımlandı. Haberde adı geçen şirket mahkemeye başvurarak içeriğin kaldırılmasını talep etti. Üsküdar 4. Sulh Ceza Mahkemesi içeriğin kaldırılmasına karar verdi. Alınan karara yapılan itiraz ise Üsküdar 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. İnternet sitesi sahipleri, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirterek AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Muhalif olanlar dahil olmak üzere düşüncenin her türlü araçlarla açıklanmasının çoğulcu demokratik düzenin gereği olduğunu belirten AYM, düşünceyi yayma ve açıklama özgürlüğü ile basın özgürlüğünün yaşamsal öneme sahip olduğuna vurgu yaptı. İfade özgürlüğünün demokratik toplumun düzenini sağlayan ana unsurlardan biri olduğunu kaydeden AYM, ifade özgürlüğünün yokluğu halinde demokratik bir toplumdan söz edilemeyeceğinin altını çizdi.

İnternet haberciliğinin de basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olduğunu ifade eden AYM, özgür bir siyasal sistemde devletin eylem ve işlemlerinin, adli ve idari yetkililerin olduğu kadar basının da denetimi altında bulunması gerektiğini belirtti.

AYM, anayasanın 26. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan ifade özgürlüğü ile anayasanın 28. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.