Abone Ol

AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan ilk açıklama: Vahim bir olay

AYM'nin tutuklu milletvekili Can Atalay hakkında verdiği iki hak ihlali kararına Yargıtay'ın uymaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması gündem olmuştu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'dan konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Arslan, ihlal kararlarının icra edilmemesinin, bireysel başvuru yolunu etkisiz kılabilecek nitelikte 'vahim bir olay' olduğunu vurguladı.

AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan ilk açıklama: Vahim bir olay

AYM ve Yargıtay arasında 'Can Atalay' krizi yaşanmıştı. AYM, Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı vermişti. Bu kararlara rağmen Yargıtay'ın AYM kararlarına uymaması gündem olmuştu. Söz konusu tartışma devam ederken Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan konu ile ilgili ilk kez açıklama yaptı.

 

 

"BİREYSEL BAŞVURU KURUMUNUN DOĞASIYLA DA BAĞDAŞTIĞI SÖYLENEMEZ"
Anayasa Mahkemesi Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Arslan, Yüksek Mahkemede staj gören hukuk fakültesi öğrencileri için düzenlenen sertifika töreninde konuşma yaptı.

İhlal kararlarının uygulanması konusunda genel olarak bir sorun bulunmadığına işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesince verilen ihlal kararlarına uyulmamasının gerekçesi olarak sunulan iki hususa kısaca değinmek ve size öğretilenlerin doğru olduğunu göstermek isterim. Birincisi, adli ve idari yargı sisteminde nihai ve bağlayıcı kararları verme yetkisinin ilgili yüksek mahkemelere ait olduğu, dolayısıyla kesinleşmiş kararları ortadan kaldırmaya yönelik ihlal kararları verilemeyeceği ileri sürülmektedir. Açıkçası bu görüşün anayasal veya yasal hiçbir dayanağı olmadığı gibi bireysel başvuru kurumunun doğasıyla da bağdaştığı söylenemez."